Roditelji-odgojitelji od Grada Zagreba dobijaju anketne upitnike koji nisu anonimni

Tomislav Tomašević (Foto Hina)

Građanska inicijativa “U djeci je budućnost” upozorila je kako roditelji-odgojitelji od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu dobijaju anketne upitnike s pitanjima o porodičnom i stambenom statusu, zaposlenju, prihodima i socijalnim naknadama koji, tvrde, nisu anonimni i sadrže kod.

Kako navode u nedjelju u saopćenju, upitnik sadrži 33 pitanja o općim podacima, porodičnom i stambenom statusu, zaposlenju, prihodima  i socijalnim naknadama, a svaki sadrži svoj broj pa upitnici nisu anonimni, kako se navodi u njihovom uvodu. Svaki korisnik dobio je svoj kod kako bi, ističu, u Gradskom uredu samo dopunili svoju bazu podataka.

“Roditelji-odgojitelji i dalje stoje pri tome da im ne izlaze u susret dajući im te podatke o porodicama i domaćinstvu, jer smatraju da su to trebali obaviti prije, a ne kada su donijeli štetnu odluku za korisnike mjere roditelj-odgojitelj”, poručuju iz spomenute inicijative.

Smatraju da se “gradska vlast na jedan način izruguje s roditeljima uvjeravajući ih da su upitnici anonimni, a svi sadrže kodove i što su tek sada počeli slati upitnike”.

Kažu da im Gradska uprava još nije ponudila nikakve kompenzacije i podsjećaju da su početkom januara na Visoki upravni sud, zajedno s bivšim pročelnikom Ivicom Lovrićem, podnijeli podnesak za ocjenu zakonitosti donesene odluke.

“Ubrzo će doći 30. april kada bi nova odluka u potpunosti trebala stupiti na snagu, a roditelji još ne mogu naći posao jer im nova Odluka ne dopušta da do tada upisuju djecu u vrtiće, a i  nema mjesta u Zagrebačkim vrtićima”, napominju u saopćenju.

Vjeruju, kažu, u pravedan sistem te kako će Visoki upravni sud brzo donijeti presudu u njihovu korist i novu Odluku grada Zagreba proglasiti nezakonitom.

Zagrebačka Gradska skupština u decembru prošle godine izmijenila je Odluku o novčanoj pomoći za roditelje-odgojitelje, njome se novčana pomoć ukida onima kojima je dijete navršilo sedam godina, a onima s djetetom mlađim od sedam godina, smanjuje se na 1.000 kuna od 1. maja.

Prethodni članakJutarnji list: Hrvatska na vrhu crne liste
Naredni članakKraljica Elizabeta dala zeleno svjetlo da Camilla postane kraljica supruga