Roditelji-odgojitelji predali podnesak Visokom upravnom sudu

Roditelji-odgojitelji predali podnesak (Foto Hina)

Roditelji-odgojitelji predali su u ponedjeljak skupni podnesak na Visoki upravni sud za ocjenu zakonitosti odluke zagrebačke Gradske skupštine od 9. decembra prošle godine o naknadama za roditelje-odgojitelje kojom su im ukinuta i znatno ograničena prava.  

Koordinatorica inicijative “U djeci je budućnost” Dunja Jeleč tim je povodom rekla da su skupni podnesak predali jer odluku smatraju protuzakonitom.

“Roditelji su sami odlučili da će biti roditelji-odgojitelji. Grad nas svjesno gura na tržište rada, nemamo mjesta u vrtićima, a da bi mogli aplicirati na vrtić, moramo imati zaposlenje. Vjerujemo da će sud brzo donijeti rješenje koje će ići u korist roditelja-odgojitelja”, naglasila je.

Odluka se, istakla je, odnosi na 5.800 roditelja-odgojitelja i 21.000 djece.

Uz roditelje-dgojitelje je pri predaji podneska bio i bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić koji je izvijestio da je punomoć za predaju podneska dalo 320 roditelja.

“Kao od prvog trenutka kada sam čuo da je Tomislav Tomašević najavio ukidanje ove mjere, shvatio sam da je moja zadaća zaštiti roditelje-odgojitelje, jer sam 1.000 rješenja upravo ja potpisao. Tada sam najavio da ću im pružiti besplatnu pravnu pomoć. I danas je 320 roditelja dalo svoju punomoć”, rekao je.

Ustvrdio je da je odluka Gradske skupštine suprotna Statutu Grada Zagreba i Zakonu o regionalnoj samoupravi i Ustavu Republike Hrvatske te očekuje da će Visoku upravni sud donijeti odluku do 30. aprila.

“Ipak se radi o desecima hiljada ljudi”, rekao je Lovrić.