Rok prijave za ovogodišnji Marš mira je 1. jula za grupe, a za pojedince do dana polaska

Učesnici Marša mira u Potočarima 11. jula mogu prisustvovati komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.Sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "sigurne zone UN-a" Srebrenica, bit će održane u skladu s epidemiološkim mjerama, koje budu propisane od nadležnih institucija

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Cilj te manifestacije je odavanje počasti bošnjačkim žrtvama genocida iz Srebrenice koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine, prilikom okupacije i zauzimanja Srebrenice od vojske i policije Republike Srpske i Republike Srbije.

Osim odavanja počasti žrtvama genocida, ta manifestacija ima za cilj i da animira sve relevantne, međunarodne i domaće pravosudne institucije da procesuiraju i što prije, pred lice pravde privedu i presude sve osobe koje su učestvovale u planiranju i izvršenju zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te da onemogući negiranje, poricanje i relativiziranje zločina genocida koji se uporno i sistematično nameće i zagovara od predstavnika srpskog naroda, institucija Republike Srpske, Srbije i njihovih istomišljenika”, navodi se.

Marš mira je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjica genocida s međunarodnim karaterom i učesnicima iz mnogih država svijeta.

Ta manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjica genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine, sve do pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije virusa korona, kretao se od 2.000 do više od 10.000.

Marš mira traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara, od Nezuka do Potočara. Tom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, izvlačili su se i probijali, u julu 1995. godine, Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “sigurne zone Ujedinjih nacija” Srebrenica od srpskih vojnih i policijskih formacija.

U toku pješaćenja od Nezuka do Potočara, Organizacioni odbor u saradnji s prijateljima i ostalim relevantnim institucijama, ustanovama i organizacijama u BiH za učesnike Marša mira obezbjeđuje šatore za prenočište na tri lokacije Liplje (Zvornik), Đugum (Bratunac) i Potočari (Srebrenica), medicinske ekipe i pomoć, vodu, sokove, voće…

Učesnici Marša mira dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtijeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Organizacioni odbor svake godine za učesnike Marša mira priprema program kulturno-historijskog karaktera kojim se u mjestima prenočišta i u toku pješačenja, na karakterističnim i značajnim lokacijama, obezbjeđuju svjedočenja preživjelih marša smrti iz jula 1995. godine, kao i dokumentarni filmovi o temi genocida.

Za učesnike Marša mira Organizacioni odbor nije u mogućnosti obezbijediti ishranu, svaki učesnik treba da se pobrine za hranu u toku pješačenja.

Kolonu Marša mira svake godine predvode vetarani koji su uspjeli preživjeti put smrti i zločin genocida iz jula 1995. godine. Svi učesnici obavezni su poštivati Kodeks ponašanja za učesnike Marša mira i preporuke Organizacionog odbora dostupne na web i Facebook stranici.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a” Srebrenica bit će organizovan 17. po redu Marš mira, a u toku su prijave za učešće organizovanih grupa/pojedinaca.

“Rok za prijavu na ovogodišnji Marš mira je 1. juli 2021. godine za organizovane grupe, a za pojedince do dana polaska. Prijave za učešće na Maršu mira 2021. mogu se izvršiti slanjem podataka na e-mail marsmira@gmail.com ili putem web stranice, kao i Facebook stranice Marša Mira najkasnije do 01. jula 2021.godine”, naglašeno je.

Kako se dodaje u saopćenju za javnost Podobora za Marš mira 2021. godine, sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a” Srebrenica bit će održane u skladu s epidemiološkim mjerama, koje budu propisane od nadležnih institucija.

“Imajući u vidu navedeno, molimo sve prijavljene učesnike za Marš mira 2021. godine da budu spremni na eventualne redukcije i smanjivanje broja učesnika ako to bude potrebno”, istaknuto je.