Ruski ambasador u BiH optužio šefa delegacije EU za provokaciju

Kalabuhov i Sattler

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov oštro je u srijedu optužio šefa delegacije Evropske unije Johanna Sattlera za provokaciju jer je u jednom govoru kojeg je održao dan ranije osudio agresiju Rusije na Ukrajinu. 

Ruski je ambasador u utorak demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave Distrikta Brčko, u kojoj je učestvovala većina predstavnika diplomatskog kora BiH, a to je učinio nakon što je ambasador EU Sattler u svom govoru podsjetio na rat u Ukrajini i odgovornost koju za to snosi Rusija.

Sattler je tada kazao kako je Putinov napad sramotni čin agresije kojeg demokratski svijet najoštrije osuđuje.

U izjavi iz Ruske ambasade objavljenoj u srijedu stoji kako kako su bili revoltirani tim istupom kojim je, kako tvrde, zloupotrijebljen povod za okupljanje, odnosno obilježavanje 22. godišnjice uspostave distrikta na području Brčkog.

“Šef delegacije EU u BiH Johann Sattler je u svom govoru tokom svečane akademije u neprihvatljivim i provokativnim formulacijama sebi dopustio izjave koji nemaju nikakve veze sa spomenutom temom”, stoji u reakciji uz pojašnjenje kako je Kalabuhov stoga morao napustiti svečanost.

Sattler je tokom obilježavanja godišnjice uspostave Distrikta Brčko istakao kako je EU uložila značajan novac u privrednu obnovu tog dijela BiH, a samo u rekonstrukciju luke na Savi u tom gradu, koja je upravo završena, uloženo je više od tri miliona eura.

Iz fondova EU obnavlja se i željeznička mreža koja vodi do luke, a ove je godine planirana i obnova cestovnog mosta koji Brčko povezuje s Gunjom u Hrvatskoj, pa je cilj da jedina bh. riječna luka opet postane važno komercijalno čvorište kakvo je bila prije rata.

Prethodni članakHajdaš Dončić: Za Hrvatsku nema neposredne ratne ugroze
Naredni članakAustrija suspendirala zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID-19