Ruski istraživački novinar Sergej Reznik uvršten na “listu traženih”

Sergej Reznik

Poznati ruski novinar Sergej Reznik, koji se specijalizirao za istraživačke teme o korupciji dodan je na popis potjernica Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Reznikovo ime dodano je na listu potjernica tokom proteklog vikenda, javljaju lokalni mediji. Smatra se da Reznik živi izvan Rusije.

Nisu navedeni nikakvi detalji o njegovom stavljanju na ovaj popis, iako su neki mediji citirali izvore iz policije kako je Reznik tražen zbog navodnog “opravdavanja nacizma”. Optužba se zasniva na postovima s društvenih mreža koji su se pojavljivali na računima za koje se sumnja da su povezani s njim, dodali su, ali nisu naveli konkretan sadržaj postova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Godine 2013. Reznik, koji je iz Rostovske regije, osuđen je na 18 mjeseci zatvora pod optužbom za davanje mita i javno vrijeđanje službenog predstavnika vlasti. Kasnije je osuđen na još 18 mjeseci zatvora nakon što ga je sud proglasio krivim za lažnu prijavu.

Reznik je ostao pri tvrdnjama da je nevin i nastavio je raditi kao istraživački novinar nakon što je odslužio zatvorske kazne.

Protiv njega je, kako je ranije rekao, pokrenuto ukupno sedam krivičnih postupaka, a sve navodne žrtve su tužioci, sudije ili policijski službenici.

On također tvrdi da je u prošloj godini policiji i tužilaštvu podneseno 15 izjava ljudi iz Krasnodarske regije protiv njega i trojice njegovih kolega.

Prethodni članakVrhovni sud potvrdio presudu Sanaderu i Hernariju za aferu Ina-MOL
Naredni članakJutarnji list: Reforma zdravstva državu bi stajala 8,2 milijarde kuna