Ruski pokušaj u Vijeću sigurnosti o pomoći Ukrajini nije uspio

Vijeće sigurnosti UN-a (Foto Anadolija)

Poziv za pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu, a samo su Rusija i Kina glasale za, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano.

“Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu taktiku opsade. Ali nisu”, rekla je britanska ambasadorica u UN-u Barbara Woodward Vijeću nakon glasanja. Rusija poriče napad na civile.

Za prihvatanje rezolucije Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske ili SAD-a.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia optužio je one koji su u srijedu bili suzdržani da su to učinili “iz političkih razloga”.

Objašnjavajući kinesko glasanje za, ambasador Zhang Jun rekao je da Peking ima “snažna očekivanja” da bi trebao postojati trenutni prekid vatre, ali da bi Vijeće trebalo “također pozitivno, pragmatično odgovoriti na humanitarnu krizu” i na “konstruktivan način.”

Kina je prošlog mjeseca bila suzdržana u glasanju u Vijeću sigurnosti o nacrtu rezolucije koja bi osudila invaziju Moskve na Ukrajinu 24. februara, potez koji su zapadne zemlje smatrale pobjedom jer su pokazale izolaciju Rusije. Rusija je stavila veto na rezoluciju.

Moskva je prošlog petka odustala od planiranog glasanja u Vijeću o nacrtu rezolucije o pomoći nakon što je optužila zapadne zemlje za kampanju “pritiska bez presedana” protiv te mjere. SAD odbacile su optužbe Rusije.

“Samo Rusija je kriva za rat u Ukrajini”, rekla je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield Vijeću u srijedu. “Neiskreni napori Rusije da negira istinu o svojim postupcima i dalje će propadati.”

Diplomatska svađa eskalira otkako je Rusija pokrenula, kako kaže, “specijalnu vojnu operaciju” za koju se kaže da ima za cilj uništenje ukrajinske vojne infrastrukture. Šef UN-a Antonio Guterres osudio je ruski “apsurdni rat”.

Prethodni članakZagrebački SDP ide u reviziju koalicijskog sporazuma s Možemo!
Naredni članakJavni RTV servis BiH pred kolapsom, iz Banje Luke im ne daju novac od pretplate