Sabor donio odluku: Šveb je novi glavni direktor HRT-a

Robert Šveb (Foto Screenshot)

Robert Šveb novi je glavni direktor Hrvatske radiotelevizije, odlučio je u srijedu Hrvatski sabor glasovima većine. Opozicioni Most nije želio učestvovati u glasanju, pa je napustio Sabornicu.

Od 132 zastupnika, za Švebovo imenovanje glasalo ih je 77, dok ih je 55 bilo protiv.

Ruku za Šveba dignulo je i troje zastupnika Kluba SDSS-a, koji je dio saborske većine, a čiji je Milorad Pupovac u utorak poručio da taj Klub nikome ne može dati bjanko povjerenje.

Dat ćemo mu uvjetnu podršku, do prvog izvještaja o finansiranju i realizaciji programa HRT-a, rekao je u srijedu Pupovac.

Protiv Šveba, koji je izabran na mandat od pet godina, bez Mosta su glasali zastupnici opozicije koja je do samog glasanja ponavljala da je on “hodajući sukob interesa”, da je izabran u kontaminiranoj proceduri, da je njegov izbor farsa, jer ga je “gurala” ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i da je Šveb njena odgovornost.

Most će napustiti glasanje, pozivamo i ostale da učine isto, ne želimo nazočiti daljnjem valjanju u blatu sukoba interesa i korupcije, rekao je Nino Raspudić, nakon čega su “mostovci” otišli, no ostala mu se opozicija nije u tome pridružila.

Vladajući, prije svih HDZ, odbacuje opozicione prozivke, tumače kako je Šveb najbolji od svih kandidata koji su se javili na javni poziv i koje je saslušao nadležni saborski Odbor za medije.

Podržat ćemo Šveba, odluku smo donijeli nakon razgovora s kandidatima, proučavanja njihovih programa. Obavili smo svoju dužnost u okviru koje smo obvezni predložiti  Saboru temeljem referenci  i programa kandidata koji dolazi u obzir za ravnateljsku poziciju, rekao je Mario Kapulica (HDZ).

Šveb ima višegodišnje radno iskustvo u medijima, zna kako se organizira organizacija multimedijalnog karaktera, kako zaposlenicima osigurati bolje radne uvjete, a korisnicima bolji javni servis kako ne bi izgubio bitku s izazovima novog vremena, ustvrdio je.

Šveb je diplomirani inženjer elektrotehnike, dobro poznaje sustav javne televizije, na HRT-u je, naime, počeo karijeru, a i poslovno je s njom surađivao, okušao se i kao poduzetnik, u Hrvatskoj i inozemstvu.

Prethodni članakBlinken i Borrell snažno podržali teritorijalni integritet BiH i reformske procese
Naredni članakVršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić