SAD naručuju od Pfizera deset miliona doza lijeka protiv COVID-19

Pfizer (Foto Ilustracija)

Američka vlada naručila je od laboratorija Pfizer deset miliona doza lijeka protiv COVID-19 za 5,29 milijardi dolara, što su odobrile zdravstvene vlasti, a predsjednik Joe Biden tvrdi da će ih dijeliti besplatno.

Farmaceutska kompanija, koja prodaje vakcinu protiv virusa u saradnji s BioNTechom, predala je početkom sedmice zahtjev za hitno odobrenje tog dugoočekivanog lijeka koji se uzima jednostavno kod kuće prvih dana simptoma u slučaju zaraze.

“Čak i ako agencija tek treba dati zeleno svjetlo, odmah sam poduzeo mjere kako bi jamčio dovoljne količine lijekova za američko stanovništvo”, naglasio je Biden u saopćenju.

Vlada poduzima “potrebno kako bi garantirala da će lijek biti dostupan i besplatan”, dodao je Biden i insistirao na važnosti vakcine.

Antivirusni lijek, koji će se prodavati pod imenom Paxlovid, u kliničkim ispitivanjima je bio 89 posto učinkovit protiv hospitalizacija i smrti kada se uzimao unutar tri dana od pojave simptoma.

Ta su ispitivanja provedena među osobama koje imaju veliki rizik od razvoja teških slučajeva COVID-19.

Antivirusni lijekovi smanjuju sposobnost virusa da se replicira i tako usporava bolest. Oni predstavljaju ključnu nadopunu vakcini za zaštitu od COVID-19.

“Vakcinacija je i dalje najvažnija za zaštitu sebe i drugih i za zaustavljanje ove pandemije”, naglasio je američki ministar zdravstva Xavier Becerra u odvojenom saopćenju. “Ali one koji se razbole i prijete im teške posljedice, pilule bi mogle spasiti od odlaska u bolnicu”, dodao je.

Narudžba Washingtona predviđa deset miliona doza lijeka, a prve će stići do kraja godine i u 2022.