SAD povlači pripadnike svoje Nacionalne garde iz Ukrajine

Vojnik (Ilustracija Pixabay)

Zbog mogućnosti eskalacije konflikta između Rusije i Ukrajine, američka vojska s ukrajinske teritorije povlači svoje snage koje su ondje bile raspoređene radi uvježbavana lokalnih snaga. 

Ministarstvo odbrane SAD-a objavilo je u subotu da povlači 160 pripadnika svoje Nacionalne garde iz Ukrajine i premješta ih na drugu lokaciju u Evropi.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je odluka donesena “iz opreza”, prenosi Reuters.

“Preraspoređivanje ne znači promjenu u našoj odlučnosti da podržimo Ukrajinske oružane snage, već fleksibilnost u pružanju podrške saveznicima i odvraćanu agresije”, poručio je Kirby u pisanom saopćenju.

Nije naveo na kojoj će lokaciji u Evropi biti premješteni ti ljudi iz Nacionalne garde.

Od 2015. godine, rezervni sistem Američke nacionalne garde u rotacijama je uvježbavao ukrajinske vojnike zajedno s vojnicima drugih zemalja, ponajprije iz Kanade i Njemačke.

Nije zasad jasno ni šta će biti s manjim brojem pripadnika američkih specijalnih snaga, piše Reuters pozivajući se na riječi američkog dužnosnika koji je govorio pod uvjetom da bude neimenovan.

Reuters je u petak izvijestio da Pentagon šalje 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku dok u susjednoj Bjelorusiji i na Crnom moru Rusi održavaju vojne vježbe.

Pripadnici Nacionalne garde SAD u Ukrajini su bili od novembra prošle godine.

Iz Pentagona je također saopćeno da je njihov ministar odbrane Lloyd Austin u subotu u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Šojguom raspravljao o gomilanju ruskih trupa na granici s Ukrajinom.

U subotu su također telefonski razgovarali i američki državni sekretar Antony Blinken i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, a kasnije u subotu predviđen je telefonski sastanak između predsjednika dviju zemalja, Joea Bidena i Vladimira Putina.

SAD upozorava na mogućnost ruske invazije na Ukrajinu iduće sedmice, no Rusija tu mogućnost negira i optužuje SAD da upozorenjima o ruskoj agresiji povećava opasnost od rata.