Samantha Power: Biden i SAD snažno podržavaju BiH i traže provedbu reformi

Samantha Power (Foto Fena)

Predsjednik Joe Biden i SAD snažno podržavaju Bosnu i Hercegovinu te provedbu potrebnih reformi, izjavila je u četvrtak u Sarajevu šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power najavljujući korištenje sankcija protiv političara koji su korumpirani i rade na podjelama između ljudi u toj zemlji.

“Važno mi je prenijeti poruku predsjednika Bidena, a to je da su SAD uz građane BiH. SAD su bile uz ove građane i tokom rata kada sam ja bila ovdje i radila kao novinarka, s građanima i ljudima u ovoj zemlji već smo 26 i više godina i sada smo”, rekla je Power u izjavi za medije u Sarajevu.

Šefica USAID-a imat će niz susreta u glavnom gradu BiH, među kojima i s tročlanim Predsjedništvom BiH. Po njenim riječima, američka administracija očekuje nastavak provođenja reformi u BiH.

“Sastat ću se s njima kako bismo razgovarali o očajnički potrebnim reformama za političke i ekonomske strukture u BiH, reformama koje bi koristile svim građanima ove zemlje”, rekla je Power.

Upitana o potezima srpske strane u BiH, čiji su se predstavnici povukli iz centralnih državnih institucija te su započeli s prijenosom nadležnosti na entitet Republiku Srpsku, američka dužnosnica je ocijenila kako se radi o prijetnji sigurnosti i podrivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Prijetnja povlačenjem iz institucija na državnoj razini je prijetnja stabilnosti koja je dogovorena potpisivanjem Daytonskog sporazuma. Te prijetnje nemaju nikakvog ekonomskog niti funkcionalnog smisla”, rekla je.

Najavila je kako će američka administracija nastaviti s novim sankcijama prema korumpiranim i onim političarima koji izazivaju podjele među ljudima u toj zemlji.

“Mi zaista nećemo oklijevati da djelujemo protiv onih koji su korumpirani, koji vode do podjela među građanima BiH”, rekla je Power.

Iduće sedmice u BiH bi, prema najavama, trebali doći posebni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica u Odjelu za Evropu i Aziju pri Evropskoj službi za vanjsko djelovanje Angelina Eichhorst kako bi ponovno pokušali posredovati u postizanju dogovora o izbornoj reformi, oko koje u višemjesečnim pregovorima do sada nije bilo napretka.