Saopćenje SDA: Izjednačavanjem odgovornosti „strana“ međunarodna zajednica ohrabruje Dodika

Iz SDA zaključuju da je krajnje vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice prestanu s bježanjem od neugodne istine kroz izjednačavanje odgovornosti. Umjesto toga, dužni su da jasno i nedvosmisleno identificiraju krivce za destabilazaciju prilika, te u skladu s obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno reagiraju

SDA (Foto Fena)

Iz Stranke demokratske akcije saopćili su da su duboko razočarani odnosom predstavnika međunarodne zajednice prema otvorenom pokušaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je pokrenut usvajanjem posljednjih zaključaka u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika srpska.

„Mlake reakcije u kojima se ‘svi lideri pozivaju na dijalog’, na ‘izbjegavanje zapaljive retorike i izgradnju povjerenja’ pokazuju nevjerovatan izostanak spremnosti da precizno identificiraju problem i suoče se s njim. Ovakvim stavovima izjednačava se odgovornost onih koji blokiraju rad institucija i nasrću na ustavno-pravni poredak BiH, s onima koji se bore za funkcionalne institucije i suprotstavljaju se antiustavnom djelovanju. Relativiziranje obima i uzroka krize može samo dodatno ohrabriti aktere koji nasrću na stabilnost i mir“, poručili su iz SDA.

Ukoliko predstavnicima međunarodne zajednice još uvijek nije jasno ko pravi probleme u BiH, podsjećaju da iza prijetnji secesijom entiteta RS, koje su sadržane i u zvaničnim dokumentima SNSD-a, te direktnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušajem neustavnih otimanja nadležnosti države, uz otvorenu prijetnju upotrebom sile, stoji jedan čovjek – Milorad Dodik i njegova stranka.

„U okolnostima u kojima Dodikove blokade ugrožavaju mir, živote i imovinu građana, posljednje izjave šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o ‘nemogućnosti Predsjedništva BiH da se dogovori oko angažiranja logistike Oružanih snaga BiH’ ne samo da izjednačavaju odgovornost i obmanjuju javnost već duboko vrijeđaju inteligenciju građana BiH koji trpe posljedice Dodikovih drskih blokada. Nisu Oružane snage BiH spriječene da pomognu ljudima u nevolji zato ‘što nije bilo dogovora u Predsjedništvu BiH’, već zato što je njihov angažman u više navrata spriječio Milorad Dodik“, dodaje se.

Iz SDA zaključuju da je krajnje vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice prestanu s bježanjem od neugodne istine kroz izjednačavanje odgovornosti. Umjesto toga, dužni su da jasno i nedvosmisleno identificiraju krivce za destabilazaciju prilika, te u skladu s obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno reagiraju. U suprotnom, bit će saučesnici u uvlačenju BiH, ali i cijelog regiona, u opasan i potpuno neizvjesan razvoj događaja.

Prethodni članakArmin Hodžić: Naš obračun s Milanovićem
Naredni članakHaaretz: Jevreji ne mogu dopustiti da negatori genocida pobijede