SARAJEVO: Bregu i Radman o zelenim koridorima

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu ugostila je danas ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana u sjedištu ove organizacije u Sarajevu, saopćilo je to vijeće.

Bregu je zahvalila Hrvatskoj za snažnu podršku zapadnom Balkanu na putu evropske integracije i informirala ministra o provedbi zajedničkog regionalnog tržišta i očekivanim rezultatima do samita u Berlinu ovog ljeta, kao i o trenutnom procesu izrade strategije ‘Jugoistočna Evropa 2030’ te načinima na koji Hrvatska u tome može učestvovati kao zemlja članica Evropske unije.

– Hrvatska je suosnivač Vijeća za regionalnu saradnju i snažno podržava regionalnu saradnju i ovu organizaciju – rekao je ministar Grlić Radman i istaknuo posvećenost Hrvatske zapadnom Balkanu. Pohvalio je Vijeće za regionalnu saradnju za postignuća i aktivnosti te izrazio zahvalnost i podršku generalnoj sekretarki ove organizacije Bregu na svemu što je uradila, a posebno prošle godine tokom izbijanja pandemije u pogledu podrške omogućavanju zelenih koridora i zajedničkog regionalnog tržišta.

– Vanjskopolitički ciljevi Hrvatske su Evropska unija i NATO i voljni smo i spremni da u tom pogledu pomognemo regionu – dodao je Grlić Radman.

– Zeleni koridori su veoma važni za naš region. Sa njima smo počeli 2020. godine između šest ekonomija zapadnog Balkana i pokazali su se veoma uspješnim, efikasnim i korisnim, tako da je naš cilj da te koridore proširimo i sa zemljama članicama EU, a pomoć Hrvatske u tom pogledu je od ključne važnosti za region – zaključila je Bregu.

Ministar Grlić Radman je posjetio Vijeće za regionalnu saradnju kao dio posjete Bosni i Hercegovini, u čijem se toku sastao s najvišim zvaničnicima BiH.