Sarajevo iskazalo solidarnost s Ukrajinom

Vijećnica

Znamenita zgrada sarajevske Vijećnice osvijetljena je u četvrtak navečer bojama ukrajinske zastave u znak solidarnosti sa zemljom izloženoj ruskoj agresiji.

Uz plavo-žutu boju kojom su reflektori obasjali Vijećnicu bila je ispisana poruka na engleskom jeziku “Solidarnost s narodom Ukrajine”.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istovremeno je na društrvenim mrežama objavila poruku u kojoj je istakla kako se Ukrajinci danas suočavaju s istim onim prijetnjama kojima je bio izložen glavni grad Bosne i Hercegovine tokom rata u toj zemlji i dugogodišnje opsade.

“Sarajevo ne smije šutjeti dok nad bilo kojim gradom bdije sudbina kakva je devedesetih bdila nad nama. Stojimo uz građane Kijeva, stojimo uz građane Ukrajine”, napisala je Karić.

Istakla je kako to nije političko nego civilizacijsko pitanje, ovo je pitanje a najmanje što Sarajevo može učiniti u takvoj situaciji je da jasno podigne svoj glas.

“Govorili su ‘nikada više’ Sarajevo, a sada se isti oblak nadvija nad ukrajinskim gradovima. Mi koji smo preživjeli agresiju ne smijemo i ne možemo šutjeti dok drugima prijeti slična sudbina”, poručila je gradonačelnica Karić.