Subota, 2 Decembra, 2023
Naslovnica Istaknuto Sastanak Izetbegovića i Tuska: Suradnja SDA i EPP-a ključni doprinos ubrzanju evropskog...

Sastanak Izetbegovića i Tuska: Suradnja SDA i EPP-a ključni doprinos ubrzanju evropskog puta BiH

"Ova saradnja omogućava ključni doprinos ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine."

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom.

Na sastanku je razgovarano o saradnji SDA i EPP-a, te je istaknuto da ta saradnja omogućava ključni doprinos ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Izetbegović se zahvalio Tusku na podršci zastupnika EPP-a usvajanju Izvještaja Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, kojim se pruža puna podrška evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine i prepoznaju ključne obaveze i smjernice za dalji napredak u integracijskom procesu.

Istaknuto je da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini do kraja ove godine predstavljalo veliki stimulans za građane, ali i institucije i donosioce odluka u daljem provođenju važnih reformi.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Izetbegović i Tusk su također razgovarali o aktuelnoj pandemiji koronavirusa i njenim posljedicama po zdravlje i ekonomiju, te o ilegalnim migracijama.

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi