SASTANAK KADRIĆA I GALIĆA: Novi most će povezivati Gunju i Brčko distrikt

Izaslanstvo Brčko Distrikta, predvođeno gradonačelnikom Esedom Kadrićem, posjetilo je Vukovarsko-srijemsku županiju.

Eseda Kadrića primio je župan Božo Galić i održao radni sastanak u gradskoj vijećnici Grada Županje, na kojem se razgovaralo o daljnjim aktivnostima u cilju pronalaska zajedničkog rješenja za rekonstrukciju postojećeg kao i mogućnosti za izgradnju novog mosta, koji će povezivati Republiku Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu, odnosnu Gunju i Brčko distrikt.

– Mislim da ćemo ubrzati aktivnosti u smislu bržeg rješenja problema mosta – izjavio je vukovarsko-srijemski župan Galić, dodavši i kako će se i nadalje nastaviti prekogranična suradnja s BiH i glede kandidiranja na fondove Europske unije. Spomenuo je pritom i željeznički promet između Vinkovaca i Brčkog.

– Problem imamo već nekoliko godina, a riječ je o tome da je most na Savi koji je ujedno i međunarodni granični prijelaz između Europske unije i BiH u Brčko Distriktu značajno oštećen kako zbog dotrajalosti tako i zbog nekoliko rušenja, kazat ću, za ratova u zadnje vrijeme. Utvrđeno je da most ne vrijedi dalje popravljati i da neće biti siguran za teški promet. Došli smo na ideju da s Vukovarsko-srijemskom županijom razmotrimo opciju da se u najneposrednijoj blizini postojećeg gradi novi most čime bi se iskoristio i postojeći granični prijelaz u Gunji – rekao je gradonačelnik Brčko Distrikta Kadrić, i zahvalio na, kako je rekao, iskazanom razumijevanju za problem. Naveo je i da će se djelovati preko institucija BiH prema nadležnima u RH pa očekuju i zajednički sastanak ministara dvije države u Brčko Distriktu.