Sattler: Osjećam sram zbog vlastite nemogućnosti da spriječimo užasna dešavanja u Srebrenici

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler u posjeti je Srebrenici

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je posjetio Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i odao počast žrtvama genocida. Na početku posjete je položio cvijeće na spomen obilježja, a zatim obišao kompleks Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Tokom posjete ambasadora Sattler bila je prisutna i austrijska ambasadorica u BiH Urlike Hartmann, njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber, te slovački ambasador u BiH Martin Kačo kao i zamjenica holandskog ambasadora u BiH Noora Mina.

Nakon polaganja vijenca u Memorijalnom centru te obilaska kompleksa službeno su otvorilli Arhiv Memorijalnog centra.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler u izjavi za medije je kazao da nema istinskog pomirenja bez istine i da nema pomirenja bez učenja lekcija prošlosti.

– Ono što se dogodilo ovdje prije dvadeset šest godina je neizrecivo, jedna od najtamnijih tamnica u istoriji Evrope. Nekih pola vijeka nakon Holokausta ponovo Evropa svjedoči ovim nezamislivim zločinima, iako se uvjeravalo da se ovakve stvari neće nikad ponoviti. Ovdje sam s predstavnicima zemalja Evropske unije – Njemečke, Austrije, Slovačke i Holandije i stojimo ovdje pred vama pognute glave, ovaj sram koji osjećam zbog vlastite nemogućnosti da spriječimo užasna dešavanja na ovom području. Ukoliko se suočavanje s ovakvim stvarima radi na osnovu istine i činjenica ono se svakako može prevazilaziti u pravcu jedne bolje budućnosti za sve. Kao Evropska unija, nastavljamo pomagati zajednicima i društvima u procesu suočavanja s prošlošću u procesu ozdravljenja i zaliječenja kroz različite načine, a jedan od procesa je identifikacija nestalih. Nastojimo se boriti za utvrđivanjem istine, jer nažalost postoje mnogi oni koji negiraju da su se zločini desili i negiraju razmjene genocida koji se desio. Mi smo kontinuirano osuđivali i uvijek ćemo osuđivati ovakve istupe koji su neprihvatljivi za jednu zemlju koja teži da postane članica Evropske unije. Osnovna ljudskosti je prepoznati i uvažiti bol i patnje preživjelih – rekao je Sattler.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić kazao je da je danas otvoren Arhiv Memorijalnog centra i da je Arhiv evropske vrijednosti na djelu.

– Prije godinu dana na ovom mjestu je stajala planina stakla, cigle i građevinskog materijala, a danas je ovdje jedan od najmodernijih Arhiva ovog tipa koji će do kraja juna biti u funkciji kao cjelina. Ovo će biti prvi put da smo mi u stanju da ponudimo istraživačima, studentima i običnim posjetiocima priliku i mogućnost da se obrazuju i uče o onome što se desilo. Zahvalnost dugujemo ambasadoru Sattleru, a u ovom projektu će učestovati i Evropska unija, ambasada Holandije i Velike Britanije – kazao je Suljagić.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Šefket Hafizović kazao je da je današnja posjeta vrlo važna za Memorijalni centar.

– Do sada je Evropska unija na čelu s ambasadorom Sattlerom uradila mnoge stvari i dalje to očekujemo. Dobro došli ovdje u centar istine. Ovo je centar u kojem želimo da kroz istinu, dijalog predstavimo svjetliju budućnost za sve generacije koje dolaze na bazi samo istine. To je osnovni djelokrug rada Memorijalnog centra – kazao je Hafizović.

Poslije posjete Memorijalnog centra delegacija se sastala s Općinskim predstavnicima vlasti u Srebrenici.

IZVORFENA
Prethodni članakU Turskoj se obilježava 19. maj, Dan sjećanja na Ataturka i praznik omladine i sporta
Naredni članakSlavne ličnosti širom svijeta zahtijevaju: “Oslobodite Palestinu”