Saudijska Arabija pogubila 800 zatvorenika

Prije nekoliko dana kraljevstvo Saudijska Arabija je premašilo brojku od 800 pogubljenih. U posljednjih pet godina put do egzekucija se udvostručio unatoč obećanjima prestolonasljednika Mohameda bin Salmana da će smanjiti broj pogubljenih.

Prošle srijede u saudijskim zatvorima je izvršena egzekucija pa je broj pogubljenih došao do 800 slučajeva. Pojedinosti o zatvoreniku nisu objavljene. U pet ranijih godina registrirana su 423 pogubljenja. “Da biste shvatili zašto se stopa izvršenja udvostručila pod kraljevstvom Salmana, morate pogledati ko je osuđen na smrt”, rekla je Maya Foa, direktorica britanske nevladine organizacije Reprieve.

“Kraljevstvo i dalje pogubljuje ljude zbog zloupotrebe droga, što je očito kršenje međunarodnog prava. Prošle godine također je pogubilo 37 osoba zbog “političkih zločina”, uključujući i one koji su učestvovali u mirnim i prodemokratskim prosvjedima u okviru arapskog proljeća”, dodaje Foa. “Specijalizirani kazneni sud koji je nadležan za političke zločine od 2014. godine djeluje u tajnosti i otprema smrtne kazne na temelju priznanja dobivenih mučenjem.”

Do 2020. godine ultrakonzervativno kraljevstvo poslalo je 11 ljudi u smrt, uključujući i ženu. Šest ih je osuđeno za ubistvo, a ostali za trgovinu drogom. Pet ih je imalo saudijsko državljanstvo. Tijekom prvih mjeseci ove godine došlo je do znatnog smanjenja pogubljenja nakon godinu dana.

Međutim, još uvijek postoje otvoreni slučajevi protiv pojedinaca koji su prisustvovali prosvjedima za koje tužitelji zahtijevaju smrtnu kaznu. Pandemija koronavirusa smanjila je stopu pogubljenih. Saudijska Arabija nije slijedila put pomilovanja kojim su krenule susjedne zemlje kao što su Oman ili Bahrein, ali prijestolonasljednik Salman je prošle sedmice odredio privremenu obustavu pravomoćnih presuda i sudskih naloga protiv optuženika u slučajevima privatnog prava.

Ti su brojevi dopuna opredjeljenja Bin Salmana, državnog “de facto” čelnika, da umanji korištenje smrtne kazne. Prije dvije godine, u intervjuu za magazin Time, 34-godišnji prijestolonasljednik izjavio je: “Pokušali smo svesti na najmanju mjeru smrtnu kaznu. Vjerujemo da će imati smanjenje, ne 100-postotno smanjenje, ali bit će u velikom omjeru. ” Međutim…

“Visok broj izvršenih smrtnih kazni, unatoč jamstvima prijestolonasljednika, pokazuje lažnost tih obećanja”, kaže Ali al Dubisi, direktor Evropske saudijske organizacije za ljudska prava.

Do danas najspornija masovna pogubljenja dogodila su se 23. aprila 2019. Tog sudbonosnog dana život je izgubilo 37 ljudi, uključujući troje koji su bili maloljetnici kada su se desili događaji za koje su proglašeni krivim.

Abdelkarim al Hawaj, Mujtaba al Sweikat i Salman Qureish pogubljeni su usprkos opetovanim pokušajima organizacija za zaštitu ljudskih prava da dobiju pomilovanje. Žrtve su u najvećoj mjeri bili pripadnici poražene šiitske manjine i osuđeni su za špijunažu, nasilje, terorizam i sudjelovanje u demonstracijama.

Od tada njihove porodice tvrde da im vlasti nisu dopustile da preuzmu tijela i da ih pokopaju. “To je dio ciklusa progona zajednice”, kaže Al Dubisi. Prema njegovim procjenama, 84 pripadnika saudijske šiitske manjine poginuli su od 2016. Nijedno tijelo nije vraćeno porodicama unatoč ponovljenim zahtjevima.

Režim se boji da će njihovi mezari postati mjesta hodočašća za razorenu zajednicu.

Još 13 maloljetnika trenutno čeka smrtnu presudu. Tu se ubrajaju Ali al Nimr, Daud al Marhun i Abdullah al Zahir. Sva trojica su iscrpila sve pravne lijekove i godinama čekaju izvršenje kazne. Za osam osoba, koji su bili maloljetnici kad su bili maloljetnici, ured glavnog tužitelja traži raspeće, izraz koji se u Saudijskoj Arabiji koristi za one zatvorenike koji su obezglavljeni i čija su tijela kasnije izložena javnosti.

“Unatoč svim retorikama reformi i modernizacije, Saudijska Arabija je i dalje zemlja u kojoj vas dizanje glasa protiv kralja može koštati ivota”, žali se Foa. “U punoj pripremi za samit G20 u Rijadu sljedećeg novembra, zapadni partneri kraljevstva moraju zahtijevati prekid pogubljenja maloljetnika i političkih protivnika. U protivnom, oni prešutno podržavaju ta gruba kršenja međunarodnog prava”, zaključuje on.

Izvor: Stav.ba

Prethodni članakVisoke temperature i vlaga usporavaju virus
Naredni članakZnanstveno – istraživački projekt o identitetu Bošnjaka “Edicija Bošnjaci”