Schallenberg se nakon samo nekoliko sedmica povlači s funkcije austrijskog kancelara

Alexander Schallenberg (Foto Twitter)

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je nakon samo nekoliko sedmica objavio u četvrtak da se povlači s dužnosti predsjednika austrijske vlade.

“Stavljam funkciju kancelara na raspolaganje. Funkcije kancelara i predsjednika najjače stranke u parlamentu bi opet trebale biti ujedinjene u jednoj osobi”, rekao je Schallenberg iz Austrijske narodne stranke (ÖVP).

Istakao je kako mu “nikada nije bila namjera preuzeti vodstvo stranke” i najavio da će s kancelarske dužnosti odstupiti čim ÖVP “postavi potrebne smjernice”.

Austrijski mediji javljaju da bi funkciju predsjednika ÖVP-a i kancelara trebao preuzeti aktualni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

Prije toga je Sebastian Kurz, kojeg je Schallenberg početkom oktobra zamijenio na poziciji kancelara, odstupio s čela ÖVP-a i zastupničkog kluba te stranke.

Kurz je početkom oktobra odstupio nakon što je protiv njega pokrenuta korupcijska istraga povezana s kampanjom za izbore 2017. godine, nakon kojih je ÖVP osvojio većinu i Kurz postao kancelar.

Schallenberg nije objasnio hoće li se vratiti na funkciju ministra vanjskih poslova koju je obavljao do preuzimanja kancelarske dužnosti.

Prethodni članakIzetbegović o izmjenama izbornog zakonodavstva: Moraju se više uključiti i ostale stranke, ne samo SDA i HDZ
Naredni članakIGK: Milanović stoji iza najnovije reinkarnacije politike iz devedesetih godina