Schmidt: BiH ne prijeti rat, ali politička kriza je duboka i mora se okončati

Christian Schmidt

Bosni i Hercegovini trenutno ne prijeti novi rat, ali politička kriza u toj zemlji je duboka i veoma zabrinjavajuća te traži hitan dijalog i saradnju kako bi se iz toga izašlo, ocijenio je u petak visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt.

U izjavi novinarima u Sarajevu kazao je kako pojačana prisutnost EUFOR-a diljem zemlje jasno pokazuje da je međunarodna zajednica odlučna spriječiti bilo kakve pokušaje narušavanja sigurnosti u BiH te da niko ne treba sumnjati u tu odlučnost, pa ni oni koji bi pokušali izazvati incidente.

“O (opstanku) BiH se ne može pregovarati”, kazao je njemački diplomata.

Ruska agresija na Ukrajinu, kako je istakao, bila je jako upozorenje da je potrebno preventivno djelovati i tako pravovremeno spriječiti moguće nove sukobe i na Zapadnom Balkanu, odnosno u BiH, pa je stoga EUFOR-u upućeno pojačanje te sada mir u zemlji osigurava više od 1.100 vojnika u sastavu misije “Althea”.

“Ovdje nema rata, ali postoji teška politička kriza, a bit je u obavezi političara da dolaze na posao i da rade. Stoga je i poruka Miloradu Dodiku da počne raditi svoj posao i ukloni blokade, a to će se dogoditi ne kada se bude došlo na pet minuta nego kada se bude radilo na donošenju odluka”, kazao je Schmidt.

Dodik i srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH od sredine 2021. godine blokiraju donošenje odluka u tim tijelima koje su važne za državu, a u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i parlamentu glasaju tek za one kojima se dijeli novac između entiteta.

Na taj način pokušavaju iznuditi stavljanje izvan snage zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina, što ga je u julu prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Schmidt je poručio kako je nužan dijalog u zemlji te kako je lično otvoren za učestvovanje u raspravi o načinu provedbe reformi nužnih za napredak BiH ka članstvu u EU, uključujući tu i reformu Izbornog zakona za koju je kazao da je nužan preduvjet napretka na putu ka Evropi.

Uvjeti koje je EU postavila BiH da bi je nastavila podupirati su jasni, kazao je Schmidt, aludirajući na 14 prioritetnih reformi definiranih u mišljenju Evropske komisije još iz maja 2019. godine, a na čijoj provedbi do sada nije napravljeno gotovo ništa.

“Međunarodna zajednica će ostati siguran, ali ne i naivan partner BiH”, poručio je Schmidt dodajući kako ima velika očekivanja od birača u BiH na narednim izborima.

Prethodni članakBritanski izaslanik Peach: Moramo se pobrinuti da se rat u Ukrajini ne prelije na Balkan
Naredni članakBiH: Nastavljeni pregovori o izbornoj reformi, sudionici bez komentara