Schmidt osudio akte koje je usvojila Narodna Skupština RS

Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt snažno je osudio akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak, 10. decembra. 

Kaže da usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana ističe da su prijetnja stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske, izjavio je visoki predstavnik.

Istaknuo je kako liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog.

“To je suština demokratije i to je ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionirale u interesu svih građana. Pozivam na puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke. Građani BiH žele mirnu i prosperitetnu budućnost. Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja”, poručio je Schmidt, saopćio je OHR.

Prethodni članakPremijer Andrej Plenković boravio u službenoj posjeti BiH
Naredni članakU Francuskoj zatvorena 21 džamija, razmatra se zatvaranje još šest