Schmidt posjetio SAD: Spriječiti poništavanje rezultata iz proteklih 26 godina ključni prioritet

Christian Schmidt

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt je 22. i 23. novembra 2021. godine boravio u Washingtonu kako bi sa zvaničnicima SAD-a razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i odvijanju cjelokupnog procesa provođenja mira u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom sastanaka s visokorangiranim zvaničnicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podsekretarku State Departmenta Victoriju Nuland, visoki predstavnik je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva bh. entiteta Republika Srpska.

“Puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u BiH. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tokom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će BiH priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uslova za okončanje međunarodne supervizije”, rekao je Schmidt.

Tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik se sastao i s Alinom Iancu, šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH te prisustvovao okruglom stolu pod nazivom “Bosna i Hercegovina i stabilnost na Zapadnom Balkanu” u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prethodni članakSlijedi primjer Austrije: Slovačka uvodi nove korona mjere
Naredni članakU Turskoj otkrivena željezna maska rimskog vojnika stara 1.800 godina