Schmidt pozvao EU da pokaže Balkanu da je evropskom bloku stalo

Christian Schmidt

Visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt pozvao je u četvrtak čelnike Evropske unije da pošalju poruku ohrabrenja šest balkanskih zemalja za članstvo u EU na samitu iduće sedmice.

Uputio je svoj apel dok se članice EU-a nastoje dogovoriti hoće li zajamčiti budućnost šest zemalja u bloku na samitu u Sloveniji 6. oktobra.

“Samit treba prenijeti jasnu poruku da je Evropa zainteresirana za evropski Balkan”, rekao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt za Reuters.

Njegov ured nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. kojim je okončan rat u BiH u kojem je ubijeno 100.000 ljudi. Rat je bio jedan od etničkih sukoba koji se vodio 90-ih nakon raspada Jugoslavije.

Ponovno raste mogućnost za napetosti na Balkanu, upozorio je Schmidt.

Rasplamsao se granični spor između Srbije i Kosova, a u regiji raste frustracija zbog nedovoljnog napretka u pregovorima o proširenju EU-a.

Samit bi trebao oživjeti pitanje proširenja, ali je ometen neslaganjima između članica EU-a o tome treba li blok ponoviti svoje obećanje Srbiji, Kosovu, BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji o članstvu u EU.

Pristaše proširenja upozoravaju da na Balkanu jačaju utjecaji Kine i Rusije dok EU oklijeva.

Schmidt, bivši njemački ministar, pozvao je na konkretne korake pomoću kojih će se šest zemalja približiti bloku i poboljšati život njihovih državljana. Ti koraci mogli bi uključivati bolju infrastrukturu, snažnije ekonomske veze Balkana s EU-om, dodao je.

“Državljani i političari šest zemalja čekaju jasan znak koji će otvoriti put bližoj saradnji s EU”, rekao je za Reuters u srijedu.

Upozorio je da su mnogi mladi u BiH, obeshrabreni nedostatkom napretka prema članstvu u EU, spremni iseliti se.

“Ima puno dobro obrazovanih ljudi koji ne rade na Balkanu jer ne mogu pronaći posao ondje ili zato što su otišli u inozemstvo, raditi u Austriju ili Njemačku”, rekao je Schmidt, prenosi Hina.

Prethodni članakJutarnji list piše: Kinezi će tražiti još 450 miliona kuna za Pelješki most?
Naredni članakMatthew Palmer: Minimum za izmjene Izbornog zakona je implementacija presuda Evropskog suda