Schwarz-Schilling i Inzko: BiH je u opasnosti, EU i NATO moraju hitno reagirati

Schwarz-Schilling i Inzko

Bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko uputili su dramatični apel čelnicima Evropske unije i NATO-a da zaštite Zapadni Balkan, a posebice BiH, od scenarija koji bi bio nalik na ukrajinski jer u tom dijelu Evrope, kako tvrde, još žive planovi o uspostavi velike Srbije.

U zajedničkom pismu koje su adresirali na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Schwarz-Schilling i Inzko su upozorili kako bi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogli iskoristiti agresiju Rusije na Ukrajinu te isprovocirati incidente ili čak novi rat.

“Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 1990-ih. Pored toga njeguju veoma bliske odnose s Rusijom. Stoga se pribojavamo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo”, navode oni u zajedničkom pismu čiji sadržaj u srijedu citira Deutsche Welle (DW).

Kao najbolje rješenje koje bi spriječilo izbijanje nove krize na evropskom tlu predlažu “što brže i nebirokratsko” primanje BiH u EU te ističu kako je to i neka vrsta moralne obaveze s obzirom na činjenicu da je Unija uvođenjem embarga na isporuku oružja 1990-ih godina zapravo onemogućila napadnutom da se brani od agresije.

Inzko i Schwarz-Schilling vjeruju kako je u Dodikovoj glavi još živ plan za secesiju entiteta RS, iako on o tome sada ne govori, a Rusija kao i Srbija ističu kako podržavaju teritorijalni suverenitet BiH.

Pozvali su stoga NATO i glavnog sekretara Stoltenberga da pruži “snažne garancije stanovništvu BiH da neće biti ostavljeni na cjedilu, kao prije 30 godina”. To bi, kako sugeriraju, trebalo učiniti poduzimanjem neophodnih koraka u cilju sprečavanja prijetnji postojanju BiH.

Konkretan način da se to učini, kako navode, bio bi stacioniranje postrojbi NATO-a i EUFOR-a kod Brčkog te na granici između BiH i Srbije.

“Niko ne zna koji su sve Putinovi ciljevi. Zato Vas molimo da učinite sve što je u Vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju dobiti garancije NATO-a u slučaju da se rat proširi na Zapadni Balkan”, kazao je Inzko. Dodao je kako je formula “miran Balkan – sigurnija Evropa” nezamjenjiva te kako u posljednjih 15 godina nije vidio tako velik interes međunarodne zajednice za BiH kao sad i da mu je zbog toga jako drago.

Za Srbiju Schwarz-Schilling i Inzko imaju poruku da svojim ponašanjem u odnosu na ukrajinsku krizu pokazuje kako nije ni zaslužila članstvo u EU jer odbija slijediti njenu politiku prema Rusiji odnosno uvesti sankcije.

Posjećaju da je i prvi visoki predstavnik za BiH Carl Bildt svojom objavom na Twitteru 27. veljače kazao da se Srbija svojim stavom prema Rusiji sama diskvalificirala iz procesa pridruživanja jer zemlje koje ne dijele europske vrijednosti ne trebaju ni imati mjesto u Uniji.

Prethodni članakSvjetska banka daje tri milijarde za pomoć Ukrajini
Naredni članakDodik ukrajinske branioce nazvao “naoružanom bandom”