SDA i DF uputili teške kritike Christianu Schmidtu, dok SDP i partneri spremaju vlast

Političke stranke koje trebaju formirati novu vladu Federacije Bosne i Hercegovine pozdravile su odluku visokog predstavnika koji je ranije u četvrtak u praktičnom smislu pobjednici u oktobru održanih izbora Stranki demokratske akcije blokirao formiranje vlasti, na što su reagirali iz ove političke stranke istaknuvši kako njemački političar djeluje koordinirao s hrvatskim premijerom.

Christian Schmidt je u četvrtak na temelju širokih ovlasti kojima raspolaže proglasio zakonskim imenovanje vlade koje je potpisala predsjednica Federacije Lidija Bradara iz HDZ BiH uz saglasnost potpredsjednika Igora Stojanovića iz SDP-a.

Time je Schmidt omogućio Zastupničkom domu entitetskog parlamenta da odluči o potvrdi imenovanja novog premijera i ministara.

Tom odlukom uklonjena je procesa odlučivanja SDA jer njen član, koji je i drugi potpredsjednik Federacije, Refik Lendo nije želio supotpisati odluku.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić, koji bi trebao postati novi premijer, izjavio je da su Schmidtovu odluku priželjkivale sve “dobronamjerne” političke opcije.

“Nažalost, sve dok je više domaćih političara koji su posvećeni politikantstvu umjesto radu na pronalaženju kvalitetnih rješenja, postoji potreba za intervencijama visokog predstavnika”, izjavio je Nikšić.

U Našoj stranci, koja također treba biti dio nove vladajuće koalicije, ocijenili su da je krajnje vrijeme da građani dobiju novu vladu koja će pokrenuti stvari s mrtve točke.

“Činjenica je da nametanja dolaze kad pokažemo nesposobnost da sami, u skladu s najboljim političkim standardima i načelima kompromisa, odlučujemo o sebi. Shodno tome poštujemo odluke za čije su donošenje zaduženi drugi kad takvu političku nezrelost pokažemo”, saopćila je Naša stranka.

U SDA, koja će nakon osam godina odlukama međunarodnih zvaničnika umjesto na osnovu rezultata izbora najverovatnije u opoziciju ne samo na državnom nego i na nivou FBiH, o Schmidtovoj odluci misle sve najgore.

Optužili su ga da zaobilaženjem Lende ignorira političku volju Bošnjaka, a bošnjačke i građanske stranke koje bi trebale formirati novu vladu nazvali su kolaboracionistima HDZ-a BiH.

“Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni je li njegova odluka ponovno dogovorena s premijerom Hrvatske (Andrejem Plenkovićem)”, stoji u reagiranju.

U napadima na Sdhmidta stranci SDA pridružila se i Demokratska fronta Željka Komšića koja kaže da je intervencija visokog predstavnika brutalni napad stranca na ustavni poredak.

No Schmidta su odlučno podržali iz Ambasade SAD-a upozorivši kritičare njegovih odluka da je intervencija bila nužna jer domaći političari nisu bili u stanju sami riješiti problem koji su napravili.

“Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. BiH potrebna je funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama”, poruka je iz Ambasade SAD-a.

Zastupnički dom parlamenta Federacije u petak bi na hitnoj sjednici trebao potvrditi novu vladu u kojoj će uz ministre iz bloka bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om biti i oni iz HDZ-a BiH te HDZ-a 1990.

Prethodni članakI HDZ 1990 dio u vlasti FBiH, postignut dogovor unutar HNS-a
Naredni članakVlada FBiH izabrana pomoću Schmidtovih nametanja, organizirani i protesti