SDA: Potreban politički dijalog, blokade proizvode HDZ i “Trojka” plus

Stranka demokratske akcije smatra da se visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt nipošto ne treba upustiti u novo nametanje izmjene Ustava Federacije BiH već da se, kako je na tome i sam ranije institirao, do formiranja nove vlade mora doći političkim dogovorom.

Njegova najava da će u slučaju da ne dođe do dogovora nametnuti novo rješenje, kako ističu iz SDA, samo ohrabruje stranke “Trojke” da nastave blokirati procese, očekujući da će ih upravo visoki predstavnik svojom odlukom dovesti na vlast, što smatraju nedopustivim.

“S obzirom na to da je visoki predstavnik u svojoj izjavi naglašavao volju demokratske većine, podsjećamo ga da je ta demokratska većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer usvojila deklaraciju kojom se protivi tome da OHR mijenja Ustav FBiH. Identična deklaracija usvojena je i u prošlom sazivu Parlamenta.”

SDA smatra da se do nove Vlade FBiH može doći isključivo političkim dogovorom i od okončanja izbora insisitirat će na tome.

“Ponovno upućujemo poziv da političke stranke čiji su predstavnici izabrani u rukovodstvo Federacije (SDA, SDP i HDZ) otpočnu s političkim dijalogom i postignu dogovor u skladu s Ustavom i izbornim rezultatima. SDA je u svakom trenutku spremna na razgovore koji bi doveli do rješenja, poštujući volju većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Insistiranjem na striktnom poštovanju Ustava SDA ne blokira procese. Naprotiv, blokade proizvode HDZ i Trojka plus koje uporno odbijaju bilo kakav politički dijalog”, zaključuju iz SDA.

Prethodni članakSchmidt: Borba političkih stranaka za moć se može i mora riješiti
Naredni članakJutarnji list: Na račune Hrvata iz inozemstva uplaćena čak 5,1 milijarda eura