Sedmicu prije Božića Nizozemska uvela gotovo potpuno zatvaranje

Zastava Nizozemske (Ilustracija Pixabay)

Ulice u centru Den Haaga bile su u nedjelju puste nekoliko dana prije Božića dok su rijetki prolaznici tužnim pogledom promatrali izloge zatvorenih trgovina, prvog dana karantene uvedene u Nizozemskoj zbog novog vala COVID-19 i širenja omicron inačice virusa.

Na nekim restoranima, koji su sada ostali bez ijednog gosta, visio je natpis “Za van”. Ali mnogi objekti, poput barova i frizerskih salona jednostavno su opet zatvorili svoja vrata.

Dan ranije, više od šest i po miliona televizijskih gledalaca gledalo je kako premijer Mark Rutte, “tmurnog raspoloženja”, ponovo uvodi “karantenu” za stanovništvo. Sve trgovine koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, kino dvorane, muzeji i pozorišta zatvaraju se do 14. januara, a škole najmanje do 9. januara.

Ujedno se broj gostiju koje se može primiti kod kuće smanjuje s četiri na dva, osim na sam dan Božića, na Badnjak i na blagdan svetog Stjepana, 26. decembra, a za Novu godinu može ih biti četvero.

Na otvorenom se mogu okupiti najviše dvije osobe, osim na pogrebima. No još nije odlučeno o ograničenjima u saobraćaju.

Ove su mjere sve nepopularnije i u gradovima poput Rotterdama i Den Haaga u novembru su izbile pobune koje su trajale više noći. U nedjelju je rotterdamska policija vodenim topom rastjerala “više desetaka” ljudi blizu stadiona u tom lučkom gradu, uoči utakmice između Ajaxa i Feyenoorda.

Zahvaljujući epidemiološkim mjerama koje su na snagu stupile 28. novembra, napose zatvaranje trgovina koje ne prodaju hranu, barova i restorana svaki dan od 17 do 05 sati, smanjio se broj zaraženih u odnosu na nedavne rekordne razine.

Ova zemlja, gdje je vakcinisano više od 86 posto odraslih, prijavila je čak lagani pad broja hospitalizacija zbog COVID-19.

No kampanja za dovakcinaciju u Nizozemskoj počela je s kašnjenjem.

Tome treba dodati brojne nepoznanice u vezi s omicronom koji još ne prevladava, ali je veoma zarazan i po ocjeni glavnog epidemiologa Jaapa van Dissela mogao bi do kraja godine prevladati u Nizozemskoj.

Znanstvenik ujedno upozorava da bi stopa hospitalizacija u zemlji mogla biti veća nego u vrijeme prvog vala, pokaže li se da je klinička slika zbog omicrona jednaka onoj zbog delte.

To upućuje da će “Božić biti potpuno drugačiji nego što bismo željeli”, priznao je premijer u subotu.

“Posebno je nezgodno što se ovo događa baš prije blagdana”, rekao je 27-godišnji Daan Goris, izrazivši nadu da će se stanje brzo popraviti zahvaljujući novim restrikcijama.

Prethodni članakVečernji list: Most Cetina iz tunela će preko kanjona ući u drugi tunel
Naredni članakDžaferović: NATO prisustvo dio Dejtona, o broju trupa ne odlučuje Dodik