SENAD EF. HEVEŠEVIĆ: Gradnja Islamskog centra Osijek počinje krajem ove godine

Zbog manjeg broja muslimanskih vjernika, ali i financijske uštede, Islamski centar bit će manji nego što je bilo predviđeno. No, ako se sve bude odvijalo onako kako je predviđeno, gradnja osječke džamije mogla bi početi krajem ove godine. To je u razgovoru za Glas Slavonije rekao glavni osječki imam i prvi čovjek Medžlisa Osijek Senad ef. Hevešević.
Prema njegovim riječima, obavljene su sve radnje glede pripreme projektne dokumentacije, uključujući i produženje građevinske dozvole. Jedan od razloga zašto je projekt gradnje džamije u Osijeku usporen, vezan je uz smanjenje kvadrature budućeg Islamskog centra koji će se graditi u blizini islamskog greblja, na jugoistočnoj periferiji grada.
– Odlučili smo se za radnju nešto manjeg kompleksa Islamskog centra zbog realnih uvjeta u kojima se nalazimo. S jedne strane naša zajednica nešto je manja nego što je to bila ranije, a s druge ovo je prilika da uštedimo i nešto novca namijenjenog gradnji našeg centra. Uostalom, u pitanju je i njegovo održavanje u godinama koje slijede. Prvobitni projekt, koji je načinio arhitektonski ured Proarh iz Zagreba, na čelu s arhitektom Davorom Matekovićem, praktički ostaje isti kada je riječ o vanjskom izgledu. Smanjeni su samo gabariti. Umjesto 1400 četvornih metara, Islamski centar prostirat će se na 825 četvornih metara korisnog prostora. Uz molitveni prostor i džamiju, koja će biti veličine 140 do 150 kvadrata te mušku i žensku abdesthanu, odnosno mjesto na kome se obavlja obredno pranje uoči obavljanja molitve ili namaza, Islamski centar imat će i druge sadržaje.
Tu svakako valja istaknuti i restoran koji će biti otvorenog tipa, multifunkcionalna dvorana namijenjena obrazovnim sadržajima, s knjižnicom, uredski prostor i imamski stan. Islamski centar u Osijeku će svojim prostorom biti mnogo manji od zagrebačkog ili riječkog, ali zato će biti prikladan te će sadržavati i parkiralište za posjetitelje. S promjenom projekta morali smo ići i u promjenu dokumentacije, što je odradio arhitektonski ured Proarh d.o.o., koji je i autor prvotnog rješenja. Očekujemo da bi gradnja Islamskog centra počela krajem ove godine. Ono što je još pred nama jest izbor izvođača radova – rekao je Hevešević.
On je spomenuo i da još nije u potpunosti riješeno pitanje financiranja ovog projekta. U javnosti su se mogle čuti informacije kako je osječki projekt dodatno usporila gradnja Islamskog centra u Sisku. Svoj doprinos svemu dala je i korona kriza. Kako je rečeno, Islamska zajednica u Hrvatskoj nije spremna ulaziti u dva velika projekta odjednom, a kada posao u Sisku bude gotov, tada počinje gradnja Islamskog centra u Osijeku. Inače, islamska zajednica u Osijeku djeluje organizirano od 1927, a o gradnji džamije u Osijeku  otvoreno se razgovaralo još za vrijeme postojanja tzv. Nezavisne Države Hrvatske.

Glas Slavonije donosi da molitveni prostor predviđa i prostor za klanjanje ženama. One će od muškaraca biti odvojene tako što će se stubama moći popeti na galeriju baš kao i Zagrebačkoj džamiji.

Džamija u sklopu osječkog Islamskog centra imat će i minaret koji bi prema prvobitnom projektu trebao biti visok 30 metara. Učenje ezana (poziva na molitvu) s osječkog minareta trebalo bi biti vrlo tiho i trebalo bi se čuti isključivo u neposrednoj blizini džamije. U sklopu Islamskog centra predviđen je prostor i za mali trg koji bi trebao biti mjesto susreta. U neposrednoj blizini Islamskog centra bit će sagrađeno i malo sportsko igralište.