Šesnaest gradova i općina od Ustavnog suda traži pravedniji sistem vodoopskrbe

Ilustracija Pixabay

Šesnaest gradova i općina podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama Ustavnom sudu od kojeg traže privremenu obustavu radnji po kojima se, kažu, Vodovodu i odvodnji, kao društvu preuzimaocu, pripaja veliki broj javnih isporučilaca vodnih usluga.

Iz Grada Jastrebarskog u ponedjeljak su saopćili da je s prvim danima ove godine na snagu stupila Vladina Uredba o uslužnim područjima kojom se na području cijele Hrvatske uspostavljaju tzv. uslužna područja.

Konkretno, napominju, umjesto dosadašnjih 190 isporučilaca vodnih usluga uspostavit će se 41 uslužno područje s jednim isporučiocem, odnosno skoro pet puta manje, a tu uredbu koja je stupila na snagu 8. januara treba provesti do 8. jula ove godine.

U prijedlogu podnesenom Ustavnom sudu osporavaju odredbe Zakona o vodnim uslugama po kojima je država gradovima i općinama naložila pripajanje Vodovodu i odvodnji, kao društvu preuzimaocu, velikog broja postojećih javnih isporučilaca vodnih usluga na pojedinim uslužnim područjima.

I to, ističu, običnom većinom danih glasova na skupštinama društava, vrijeđajući pritom odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje za takve odluke propisuju najmanje tri četvrtine danih glasova, kao i ustavnu garanciju prava vlasništva.

Zbog toga od Ustavnog suda traže privremenu obustavu radnji koje se poduzimaju na temelju osporavanih zakonskih odredaba jer bi njihovim izvršenjem, upozoravaju u saopćenju, mogle nastupiti teške i nepopravljive posljedice.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama uz Jastrebarsko su potpisali i gradovi Cres, Mali Lošinj, Donja Stubica, Hvar, Stari Grad, Krapina, Križevci, Ogulin, Pregrada, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo i Samobor te općine Sućuraj i Jelsa.

Tu je inicijativu pokrenuo gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, naglasivši da je voda interes građana, a ne politike te predloživši da se usporavane odredbe Zakona ukinu ili ponište. Zatražio je podršku kolega gradonačelnika i načelnika, a njihov veliki odaziv, nezavisno o političkim opcijama kojima pripadaju, “potvrđuje kako je pitanje vodoopskrbe za građane iznimno važno”.

“Želimo voditi konstruktivnu, opravdanu i utemeljenu borbu za prava svojih građana koja su narušena donošenjem politički obojene Uredbe o uslužnim područjima”, poručio je Novosel.