Širenje virusa korona: Hrvatska u “crvenoj zoni”

Broj zaraženih u zadnjih sedam dana porastao je u Hrvatskoj za 50 posto, jučer je u zabilježeno 1.237 novozaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805

COVID-19 test
COVID-19 test

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu raširenosti virusa korona prema kojoj je cijela Hrvatska u crvenom, javlja Anadolu Agency (AA).

Broj zaraženih u zadnjih sedam dana porastao je u Hrvatskoj za 50 posto, jučer je u zabilježeno 1.237 novozaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.

“U crvenom smo. Rezultat je to dijelom nevakcinisanja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju vakcinisanih čime se podiže razina zaštite svih”, objavio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na društvenim mrežama.

Crvena boja označava područja s 14-dnevnom stopom od 75-200, s udjelom pozitivnih u ukupnom broju testiranih većim od četiri posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500.

Srednja Europa je na novoj karti uglavnom u zelenoj boji. Osim Hrvatske, u crvenom je gotovo cijela zapadna Evropa, dok je većina Skandinavije u narandžastom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svake sedmice na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Prethodni članakPredsjednik Eurogrupe Donohoe pohvalio Hrvatsku zbog ulaganja napora u stabilizaciju ekonomije
Naredni članakU BiH preporučeno uvođenje oštrijih epidemioloških mjera