Sjećanje na opsadu Sarajeva: Položeno cvijeće na spomen-obilježja

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić položili su jutros bijele ruže na spomen-obilježja povodom 5. aprila Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992-1995. godine.

Ove godine Grad Sarajevo prvi put zvanično obilježava ovaj datum kao Dan opsade, u znak sjećanja na žrtve, branitelje i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja.

Skaka i Gavrić položili su cvijeće na spomen-obilježja na Mostu Suade i Olge, ubijenoj djeci Sarajeva i u Velikom parku.

“Gradsko vijeće Grada Sarajeva je usvojilo odluku da 5. april bude Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. Ove godine, u vanrednim okolnostima, prvi put zvanično obilježavamo 5. april kao Dan opsade. Zbog pandemije koronavirusa bili smo primorani prilagoditi program poštujući naredbe nadležnih tijela. Ali, sjećanje moramo čuvati”, poručio je Gavrić.

Skaka je istakao da je dužnost i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom jeste da se uprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade.

“Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. Moramo čuvati sjećanje, moramo odati počast žrtvama, borcima i građanima, moramo znati i širiti istinu kako se zlo nikada i nikome ne bi ponovilo”, naveo je Skaka.

Izvor: Stav.ba

Prethodni članak#Mojsevdah u borbi za održanje pozitivnog kolektivnog duha
Naredni članakEkonomska kriza stiže, sprema se i finansijska