Skokovi niz vodopad u Jajcu: Među najizazovnijim i najljepšim mjestima za skakanje

Vodopad Plive u Jajcu, visok više od 20 metara, ugostio je jedinstvenu sportsko-turističku manifestaciju Međunarodnih takmičarskih skokova s vodopada, nakon godine pauze prouzrokovane pandemijom COVID-19

U Jajcu su održani Šesti međunarodni takmičarski skokovi s vodopada rijeke Plive, a za titulu najboljeg skakača natjecalo se 30 takmičara i BiH i država regije.

Vodopad Plive u Jajcu, visok više od 20 metara, ugostio je jedinstvenu sportsko-turističku manifestaciju Međunarodnih takmičarskih skokova s vodopada, nakon godine pauze prouzrokovane pandemijom COVID-19.

Organizator ovogodišnjih skokova je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, saopćeno je iz općine Jajce, koja je pokrovitelj manifestacije.

Takmičarski dio skokova je u stilu “lasta”, a u revijalnom dijelu skakači nastupaju u tzv. slobodnom stilu. Prema izjavama profesionalnih skakača visinskih skokova iz SAD-a, Kolumbije, Njemačke, Danske i drugih zemalja, koji su imali priliku skakati s vodopada u Jajcu, skokovi u Jajcu spadaju u najizazovnija, ali i najljepša mjesta za skakanje. Posebna je draž za skakače skakati s prirodnog vodopada smještenog u središtu historijskog grada Jajca.

Sve aktivnosti provedene su na otvorenom, uz poduzimanje i neophodnih epidemioloških mjera u skladu s preporukama nadležnih organa.