SLAVI SE DAN ARMIJE RBIH: Budimo ponosni, naš obraz i naše ruke su čiste

Odavanjem počasti svim šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH, danas se u Bosni i Hercegovini obilježava 16. godišnjica Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 29. godišnjica Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Odavanje počasti upriličeno je uz prisustvo vojnih dužnosnika, predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona, općina i predstavnika boračkih organizacija, shodno COVID mjerama.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su na Šehidskom mezarju “Kovači” i na gradskom groblju “Stadion” Koševo položili cvijeće i odali počast poginulim borcima i šehidima Armije RBiH, čime je obilježena 16. godišnjica Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 29. godišnjica formiranja Armije RBiH.

Brojne delegacije također su položile cvijeće na centralni plato na Kovačima, kao i na mezar rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika BiH, gdje je održan i prigodan vjerski program.

Među onima koji su došli da odaju počast šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH bili su i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, te brojni drugi predstavnici različitih nivoa vlasti.

Džaferović je nakon polaganja cvijeća poručio kako je danas dan kada se odaje poštovanje i prisjeća onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas uživaju građani BiH.

“Oni su dali svoje živote za cjelovitu i nezavisnu BiH i za našu slobodu. Svi oni koji danas pokušavaju da atakuju na BiH moraju znati da je nezavisna i cjelovita BiH naša sloboda i mi ćemo se za svoju slobodu boriti. Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cijenimo”, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva Komšić je svim pripadnicima i pripadnicama Armije čestitao ovaj dan, te poručio: “Možda to danas izgleda tako, ali nismo mi to džaba radili i nisu ovi ljudi koji su ovdje pokopani poginuli uzalud. Obaveza je da ih se sjećamo i ne damo da se upropasti ono za šta su poginuli.”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić također je uputio čestitku.

– Čestitam 29. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 16. godišnjicu 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH. Petnaestog aprila obilježavamo Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prije 29 godina, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku kojom je stvorena oružana sila, koja je odbranila suverenitet i teritorijalni integritet BiH i koja je osigurala uslove za stvaranje mira i kasnije, za proces euroatlantskih integracija BiH. Tekovine te herojske borbe baštine pripadnici 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH koji svojim aktivnostima čuvaju i njeguju tradiciju ARBiH i koji su prepoznatljivi u strukturi OSBiH i uvijek na usluzi građanima i institucijama BiH. Svima njima, kao i porodicama šehida i palih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine, svim građanima koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju domovinu, još jednom čestitam ovaj značajan datum – kaže se u čestitki ministra Podžića, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

ČESTITKA RAMIZA SALKIĆA, POTREDSJEDNIKA RS-a

– Budimo ponosni što smo bili pripadnici Armije čije vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za teške ratne zločine, udruženi zločinački poduhvat i genocid. U momentima kada su činjeni teški zločini i genocid nad našim narodom, ostali smo ustrajni i nismo poduzimali teške osvetničke akcije. Tada je to bilo teško razumjeti zbog naše boli, ali danas vidimo da su te odluke spasile našu čast, naš obraz i našu borbu za Bosnu i Hercegovinu. Možda nismo uspjeli ostvariti sve naše ciljeve, nismo uspjeli zaštititi sav naš narod od progona, teških zločina i genocida, ali naša borba je bila presudna u očuvanju jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Zbog ovih činjenica budimo ponosni, hodajmo uspravno, podignimo glave, naš obraz i naše ruke su čiste. Bili smo i uvijek moramo biti spremni braniti i čuvati nama jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu – poručio je potpredsjednik Republike srpske Ramiz Salkić povodom 15. aprila.

ZENIČKODOBOJSKI KANTON

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić čestitali su pripadnicima jedinica ARBiH, ratnim veteranima, porodicama šehida i poginulih boraca te ratnim vojnim invalidima.

Bašić i Huskić ističu da je Armija RBiH priča o herojskom otporu agresiji i borbi naših najvećih sinova za suverenitet i nezavisnost domovine BiH.

– Na ovaj dan odajemo dužnu počast pripadnicima Armije, posebno onima koji su u toj hrabroj borbi dali ono najvrednije, život. Herojsku priču o Armiji RBiH treba pričati svaki dan, a danas je naš zadatak, odgovornost i obaveza da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su ostvarile njene proslavljene jedinice – navodi se u čestitki.

Ističu da je briga o branilačkoj populaciji trajna obaveza Vlade i Skupštine ZDK, ne samo u smislu provedbe ostvarenih prava, nego i unapređenja sveukupnog statusa.

– Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na agresiju na Republiku BiH. Pod zastavom Armije borili su se pripadnici svih bh. naroda – podsjećaju iz Pres-službe ZDK.

– Kada je bilo najteže, sinovi Bosne su ulijevali nadu. Kada su nam razvlačili pamet, sinovi Bosne ostali su pribrani u najtežim momentima života. Vi ste dokazali da je najčasnije bilo živjeti – kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik TBO ZDK-a Nazim Bečirević.

Dodao je kako su pripadnici Armije RBiH u proteklom ratu i agresiji pokazali šta znači voljeti svoju domovinu.

– Ovo je jedan od najznačajnijih datuma bosanskohercegovačke historije, a možda jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije. To je trenutak kada su se patriotske snage BiH organizirale da se odupru sramnoj agresiji, koja je uslijedila nakon međunarodnog priznanja RBiH, a današnje BiH – kazao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

On je izrazio zabrinutost i strah zbog trenutnog stanja te “nasrtaja na teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost BiH“.

– Svakodnevno, kroz medije, dobijamo informacije koje idu u tom pravcu – zahtjeva za mirno razdruživanje, na bilo koji mogući način, gdje se narušavaju integritet i suverenitet BiH. Na drugoj strani imamo slabljenje OSBiH, a vidimo da se i komšije i susjedi naoružavaju i postaju regionalne sile – upozorio je ministar Čolaković.

Podvukao je da nama u BiH preostaje da čuvamo temelje i granice BiH, da se brinemo za pripadnike boračke populacije, koji su dali svoje najbolje godine, ratne vojne invalide, koji su dali svoje djelove tijela i za porodice šehida, koje su dale svoje najmilije za odbranu BiH.

BOSANSKOPODRINJSKI KANTON

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kolijevke i u Goraždu je obilježena 29. godišnjica formiranja Armije Republike BiH. Cvijeće su položili predstavnici Vlade i ministarstva za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, Grada Goražda, kantonalnih boračkih udruženja i Oružanih snaga (OS) BiH te goraždanskog muftijstva, odajući počast najhrabrijim sinovima ove zemlje koji su za njenu odbranu dali svoje živote. Evocirane su uspomene na vrijeme prije 29 godina kada je stasala Armija R BiH, a bivši komandant 31. Drinske udarne brigade (DUB) Abduselam Sijerčić – Pelam, naglasio je da ovaj datum predstavlja sjećanje svih koji su učestvovali u organizaciji odbrane Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da su pripreme počele i malo ranije, u novembru 1991. godine nakon saznanja šta agresor priprema.

– Sakupljali smo informacije, prikupljali ljude, pravili neke manje formacije, sve u smislu da se priključimo Teritorijalnoj odbrani, odnosno vojnim formacijama policije u datom momentu, tako da je to do aprila 1992. godine otprilike bilo ustrojeno bar što se tiče lijeve i desne strane užeg gradskog područja. Negdje 9. aprila 1992.godine najavljena je opšta mobilizacija i od tada smo pristupili jedinicama Teritorijalne odbrane a kasnije u sastavu Armije RBiH – podsjetio je Sijerčić.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović istakao je da je i u ovim teškim vremenima globalne pandemije, izuzetno važno da se obilježi ovaj, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH i da se na simboličan način prisjeti na tada jedinu legitimnu vojsku i njenu odbrane naše domovine.

– Nažalost, zbog složene epidemiološke situacije na ovaj način obilježavamo ovaj datum, a kako je poznato u prošloj godini smo trebali imati centralnu manifestaciju obilježavanja Dana Armije RBiH na našim prostorima, ali desila se pandemija koronavirusa. Međutim, to ni u kojem slučaju ne umanjuje sam značaj tog datuma, a nadam se da će doći i neka bolja vremena i da će proći pandemija koronavirusa i da ćemo slijedeće godine na dostojanstveniji način obilježiti ovaj datum. Mi ćemo pokrenuti inicijativu, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole, da se sljedeće godine na našim prostorima održi centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH – kazao je Aganović.

TUZLANSKI KANTON

Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti i boračkih udruženja Tuzlanskog kantona položili su danas vijence i cvijeće na spomen-obilježjima na Slanoj Banji, te ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova TK odavši tako počast svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 godina.

Ovom prilikom potcrtan je značaj i uloga Armije Bosne i Hercegovine i svih njenih pripadnika u odbrani BiH.

– Prošlo je 29 godina kako je Bosna i Hercegovina, od slabo naoružane, dobila respektabilnu vojnu formaciju koja je spremna braniti domovinu. Sjećanje na herojsku i časnu borbu Armije RBiH, na njene najbolje sinove, obaveza je svih patriota i onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu – izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić.

Dodao je da je u tom izuzetno teškom vremenu Armija BiH bila odgovor patriota na agresiju kojoj su se oduprli najbolji bosanski sinovi, boreći se se za odbranu domovine i svih njenih naroda.

-Ovdje smo i danas da bi se poklonili žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu i kako bismo iskazali svoje duboko poštovanje za sve ono što su šehidi i poginuli borci dali za slobodu koju danas imamo – poručio je Hodžić.

Savez demobilisanih boraca TK s ponosom je, kako je rečeno, prihvatio obavezu da bude organizator manifestacija i događaja povodom obilježavanja Dana Armije BiH.

– Zbog pandemije smo bili prinuđeni reducirati program obilježavanja ali smo i u takvim uslovima nadam se uspjeli ovaj značajan datum u historiji BiH obilježiti onako kako to ovaj dan zaslužuje, baš kao i naša Armija koja je rođena na današnji dan 15 aprila 1992. godine – kazao je predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović.

U povodu obilježavanja Dana Armije BiH održana su i sportska takmičenja u šahu i streljaštvu, a manifestacija će se završiti večeras izložbom dokumentacione građe Armije BiH u BKC-u TK, nakon čega će biti održana i svečana akademija.

KANTON SARAJEVO

– Armija Republike Bosne i Hercegovine stvarana je u vihoru rata u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta ne dugo poslije međunarodnog priznanja naše domovine. Pred njom je tada bila najvažnija zadaća, odbrana i borba ne samo protiv mnogostruko brojnijeg i jačeg neprijatelja, nego i borba za očuvanje i opstanak ideje Bosne i Hercegovine, kao države različitih naroda i religija – stoji u čestitki čelnika i zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo.

Dalje navode da je Armija RBiH okupila u svoje redove najbolje sinove, hrabre borce koji su u rovovima učili najteže lekcije preživljavanja i suprotstavljanja daleko nadmoćnijoj neprijateljskoj vojsci.

– Od nje će u četiri godine surovog ratovanja izrasti respektabilna vojna snaga koja svim patriotama uvijek može biti za ponos i čast. Armija koja izraste u takvim prilikama trajno ostaje simbol otpora. U njenim redovima su se borili naši sinovi, kćeri, očevi, braća, za opstanak svojih domova i gradova. Armija izrasla iz naroda ostaje uvijek uz svoj narod. Mnogi od njih više nisu među nama, a sjećanje i na njih i briga o njihovim porodicama i najbližim ostaje naša trajna dužnost. Heroje niko nikada ne smije zaboraviti – rečeno je u čestitki.

Dodaju da danas, gotovo trideset godina poslije, odbrana Bosne i Hercegovine i dalje traje.

– Odloženo je oružje, ali borba naša za cjelovitu državu i dostojanstven život u njoj nije završena. Zato mi ostajemo da nastavimo gdje su oni stali i zbog onih koji nisu sa nama i zbog naše djece koja imaju samo jednu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz sjećanje i na ponos, svim pripadnicima Armije RBiH želimo sretan njihov dan, 15. april, Dan Armije RBiH – poručili su.

IZVORAgencije
Prethodni članakWHO: U Evropi krajnje ozbiljno, preko milion mrtvih od COVID-a
Naredni članakEU: Nedvosmisleno posvećeni suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH