Služena božićna liturgija u Zagrebu

Liturgija (Foto Hina)

Božićnu liturgiju za vjernike koji slave Božić po Julijanskom kalendaru predvodio je u petak u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu vikar srpskoga patrijarha Porfirija, marčanski episkop Sava.

Na liturgiji je pročitana i božićna poslanica srpskoga patrijarha Porfirija, koji je istakao kako je Kristovo rođenje u Betlehemu središte historije svijeta te da se na spasenju ljudskoga roda u Kristu temelje kršćanske vrijednosti.

“U blagdanskoj božićnoj radosti s posebnom pastirskom brigom i odgovornosti, upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u domovini i iseljeništvu, gdje god žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolijevci”, poručio je Porfirije dodavši kako je Crkva uz njih bila dosad i da će uvijek biti.

Blagdanska radost, naglasio je, neka bude hranjena ljubavlju koja je vođena brigom o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći pravi mir i radost.

“Ne opterećujmo se pitanjem ko nam je sve bližnji, nego se umjesto procjene onoga šta nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i šta za druge mi činimo”, poručio je.

Božić je čestitao svim ljekarima i zdravstvenom osoblju te pozvao na pridržavanje epidemioloških razumnih mjera i preporuka vlada i drugih nadležnih ustanova u državama i područjima u kojima živi njegov narod, ali i na izbjegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode.

Porfirije smatra kako je virus korona, pored ostaloga, izraz pedagoške opomene čovjeku da se vrati Božijim zapovijedima.

Kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasnosti s poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje biti čovjekovim miroljubivim staništem, poručio je srpski patrijarh.

“Priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali prije ili kasnije uzvraća udarcima”, napomenuo je i dodao kako se priroda mora poštovati, njegovati i čuvati kao najvredniji Božiji dar.

Prethodni članakKardinal Bozanić čestitao Božić srpskom patrijarhu Porfiriju
Naredni članakSplit dobija Regionalni transfuzijski centar vrijedan više od 54 miliona kuna