Smijenjena glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić

Gordana Tadić (Foto Fena)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine potvrdilo je danas odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce VSTVBiH, i tako donijelo konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Za smjenu je glasalo šest, pet članova je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

Drugostepena disciplinska komisija je 23. septembra izglasala smjenu Gordane Tadić.

Prvostepena komisija je utvrdila da postoji disciplinska odgovornost “zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTV BiH zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a”.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je danas kako je dat nalog Odjelu za imenovanja da stupe u kontakt se četiri aktuelna zamjenika glavne tužiteljice.

“Oni su jedini mogući kandidati za vršioca dužnosti glavnog tužioca do okončanja konkursne procedure”, naveo je Lagumdžija pojašnjavajući kako Tužilaštvo BiH ne može biti bez glavnog tužioca.

On je najavio da će se razgovori obaviti sa Ismetom Šuškićem, Ozrenkom Nešković, Milankom Kajganićem i Dianom Kajmaković, te će se s onima koji se budu željeli kandidirati za tu funkciju ići u daljnju proceduru, na način da će ih se pozvati da dostave svoju biografiju, s posebnom naznakom šta su radili kao tužioci u dosadašnjoj karijeri.

Prethodni članakKasida “Bijele ruže” objavljena na 18. godišnjicu preseljenja Alije Izetbegovića
Naredni članakAleksej Navaljni dobio nagradu Saharov za slobodu mišljenja