Socijalni radnici smatraju da je reforma socijalne skrbi promašena

Socijalna skrb (Ilustracija Pixabay)

Komora socijalnih radnika i Udruga socijalnih radnika zatražili su od premijera Plenkovića hitnu reakciju zbog predložene reforme socijalne skrbi tvrdeći da je taj set zakona koji je upućen u drugo saborsko čitanje, promašen i da je resorno ministarstvo ignoriralo njihove kritike.

“Novim Zakonom o socijalnoj skrbi predlažu se slični organizacijski oblici i rješenja koja su se u ranijim pokušajima reforme pokazala promašenima, ali se uopće ne pokušavaju riješiti gorući problemi koji prijete raspadom sistema socijalne skrbi”, naveli su u ponedjeljak u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću.

Tvrde da ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović takvom reformom sistema socijalne skrbi čini veliku štetu korisnicima, stručnjacima i cijelom sektoru socijalne skrbi u Hrvatskoj koji, smatraju umjesto potpuno centraliziranog treba fleksibilan sistem koji će odgovoriti na velike regionalne različitosti zemlje.

Za resornog ministra kažu da je pokazao duboko nerazumijevanje sistema na čijem je čelu te da je odlučio ignorirati više od 2.400 kritika na set od sedam zakona, nazvavši sudionike interesnim grupama.

“Ne samo da je time izabrao krivi smjer reforme nego je ružno i grubo javno ponizio korisnike socijalne skrbi, svih pet komora u sistemu, katedre Pravnog fakulteta u Zagrebu, pravobranitelje, udruženja, stručnjake praktičare i akademsku zajednicu”, naveli su iz Hrvatske komore socijalnih radnika i Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Upozoravaju da je sistem socijalne skrbi potreban najranjivijim grupama društva kojima treba omogućiti dostojanstven život i poticati ih u svim životnim mogućnostima, a ne oduzimati im dostojanstvo i smanjivati im životne mogućnosti, dublje ih gurajući u teškoće i probleme.

Komora i udruženja zbrinuti su također da će reformom koja uključuje i izmjene pet komorskih zakona za socijalne radnike, psihologe, socijalne pedagoge, edukacijske rehabilitatore i psihoterapeute doći do gašenja tih strukovnih organizacija zbog apsolutne kontrole ministra nad njihovim radom.

“Upravo mi smo ti koji su javno ukazali da zakoni koji se donose nisu u skladu s Ustavom RH i drugim nacionalnim i EU propisima i zato smo duboko zabrinuti da je Vlada odlučila podržati prijedloge ovakve reforme sistema socijalne skrbi”, upozorili su u otvorenom pismu.

Kažu kako od premijera očekuju da ne dopusti da Hrvatska bude socijalna država samo na na papiru. Tvrde da je predložena reforma dugoročno štetna za stručnjake korisnike kao što su osobe s invaliditetom, porodice u riziku i građani koji trpe siromaštvo, ali da je ona za ministra Aladrovića “samo usputni eksperiment kojeg se više neće sjećati, niti sramiti kada u jednom trenutku ode iz sistema”.

Prethodni članakErdogan: Albaniji predajemo 522 stambene jedinice vrijednosti oko 42 miliona eura
Naredni članakPlenković: Niko ne može biti zadovoljan padom broja stanovnika, no nije neočekivan