SPD, Zeleni i FDP objavili inicijalni sporazum o novoj njemačkoj vladi

Olaf Scholz

Njemački ministar finansija Olaf Scholz primakao se za korak bliže poziciji nasljednika Angele Merkel na kancelarskoj poziciji nakon što su njegovi socijaldemokrati, ekološka stranka Zelenih i liberalni FDP u petak objavili preliminarni sporazum o formiranju nove vlade.

Tri stranke vode razgovore okako je Scholzova Socijaldemokratska stranka (SPD) lijevog centra pobijedila na općim izborima održanim 26. septembra, dok su se konzervativci kancelarke Merkel, koja se priprema da napusti politiku, našli na drugom mjestu.

“Sve u svemu, ovdje možemo naslutiti da je novi početak moguć, što su i nagovijestile tri stranke koje su se okupile ovdje”, izjavio je Scholz novinarima.

“Usaglasili smo se oko teksta pripremnih pregovora”, kazao je on i dodao da je to “veoma dobar rezultat koji jasno pokazuje našu namjeru da napredujemo u formiranju nove vlade u Njemačkoj”.

Jedna od čelnica Zelenih Annalena Baerbock izjavila je da inicijalni sporazum otvara put za “koaliciju napretka koja će iskoristiti narednu deceniju kao deceniju obnove”.

Sporazum će stvoriti temelje za formiranje nove vladajuće koalicije, čime bi alijansa CDU-CSU kancelarke Merkel prešla u opozicione redove nakon što je ostvarila svoj najgori izborni rezultat nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Fena pozivajući se na AFP.

Prethodni članakPravosudni organi BiH preuzimaju predmet Edina Vranja
Naredni članakLinhart: Jedinstvo i suverenitet BiH preduvjet za stabilnost regiona