Split dobija Regionalni transfuzijski centar vrijedan više od 54 miliona kuna

Radovi u toku (Foto Hina)

U splitskoj su bolnici započeli radovi na izgradnji najsavremenije banke krvi u Hrvatskoj, projekt je vrijedan više od 54 miliona kuna, velikim dijelom finansira se iz sredstava EU, a trebao bi biti otvoren do ljeta iduće godine.

Najsavremenija banka krvi u Hrvatskoj gradi se na sjeveroistočnom dijelu Križina, a riječ je o jednoj od kapitalnih investicija i projekata te bolnice koje nije zaustavila niti pandemija.

Kako navode u petak u saopćenju koje potpisuje direktor dr. Julije Meštrović, Regionalni transfuzijski centar će dugoročno služiti poboljšanju zdravstvenog standarda i skrbi o bolesnicima.

Projekt se finansira kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split i to kroz specifični cilj obnove brownfield područja, a udio potpore EU je veći od 31 milion kuna. Uz Ministarstvo zdravstva koje je osiguralo više od 22 miliona kuna u opremanju zgrade će učestvovati i Splitsko-dalmatinska županija.

Predstavnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC- a Split dr. Slavica Dajak je kazala da priča oko Regionalnog transfuzijskog centra traje već desetak godina, kao i da proizvodnja krvnih pripravaka mora udovoljavati nacionalnim standardima usklađenim s onima u EU. U prostoru koji sada imaju to ne mogu zadovoljiti kvalitetom, ali ni kvantitetom, te su dobili naputak da moraju osigurati tehnički opremljen i dostatan prostor za proizvodnju krvnih pripravaka.

“Potražnja za krvnim pripravcima je u porastu, preuzeli smo i one iz Šibensko-kninske županije. Kao najbolja opcija pokazala se izgradnja potpuno novog centra sa svim potrebnim prostorijama i tehnologijama. Potrebe naših županija su 15 do 20 posto veće od onoga što trenutno proizvodimo, a izgradnjom Regionalnog transfuzijskog centra ćemo osigurati standard kvalitete, zadovoljiti stvarne potrebe i moći pripremiti 40 posto više doza krvi i 40 posto više krvnih pripravaka nego dosad”, ustvrdila je Dajak.

Voditelj projekta Ante Sunara ističe kako su radovi na tom centru započeli još sredinom novembra, trajat će 18 mjeseci, a sredinom 2023. godine očekuju ishođenje građevinske dozvole. Zgrada će imati suteren, prizemlje i sprat, imat će površinu veću od 3.000 kvadrata, a uz to će imati i parking i dodatni pješački pristup.

Regionalni transfuzijski centar u Splitu jedan je od četiri u Hrvatskoj, a pokrivat će cijelu Dalmaciju.

Prethodni članakSlužena božićna liturgija u Zagrebu
Naredni članakFuchs: Učenici čine samo 8,7 posto zaraženih