Srbi prestali blokirati ceste na Kosovu nakon intervencije međunarodne zajednice

Granica Kosova (Foto Bljesak)

Kosovski granični prijelaz sa Srbijom ponovno je otvoren u subotu nakon što su Srbi uklonili kamione i automobile, a vojnici NATO-a uključili se temeljem sporazuma kojem je posredovala Evropska unija kako bi se okončao spor između susjednih zemalja oko registarskih oznaka automobila.

Kosovske specijalne policijske snage povukle su se s graničnog prijelaza na sjeveru zemlje gotovo dvije sedmice nakon što su Srbi blokirali ceste u znak protesta zbog odluke Kosova da uvede privremene tablice za sve automobile iz Srbije.

Kosovska vlada saopćila je kako su privremene registaracijske tablice nametnute kao odmazda za srbijanske mjere poduzete protiv vozača s Kosova od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

“Od ovog vikenda i sljedeće dvije sedmice, KFOR će zadržati privremenu, snažnu i agilnu prisutnost na tom području, u skladu sa spomenutim dogovorom”, navodi se u saopćenju mirovnih snaga predvođenih NATO-om, nazvanim KFOR.

Srbija, koja je izgubila kontrolu nad Kosovom nakon NATO-ova bombardiranja 1999. godine, ne priznaje nezavisnost Kosova i stoga smatra da ima pravo poduzimati poteze poput registracije automobila.

Sukob se ovog mjeseca pretvorio u nasilje, ali dvije su zemlje – uz posredovanje posebnog izaslanika EU-a Miroslava Lajčaka – postigle dogovor u četvrtak.

Prema sporazumu, naljepnicama će se na tablicama prekrivati državni simboli, a NATO-u, koji ima oko 3.000 vojnika na Kosovu, bit će dopušteno kontrolirati to područje.

Lokalni Srbi razgovarali su u subotu sa slovenskim vojnicima, koji su dio snaga NATO-a, dok su uklanjali barikade, a vozila kosovske policije stajala na graničnom prijelazu.

Rok za njihovo povlačenje bio je 16 sati.

Kako se Srbija približava članstvu u EU, mora riješiti sva otvorena pitanja s Kosovom. Dvije su strane pristale na dijalog uz posredovanje EU-a 2013. godine, ali je postignut mali napredak.

Nezavisnost Kosova podržale su zapadne zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, ali još uvijek ga ne priznaje pet država članica EU-a. Članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima blokira tradicionalni saveznik Srbije Rusija.

Prethodni članakSjećanje na Ravno, trideset godina poslije napada JNA
Naredni članakMinistar Božinović: Pogrešno je povlačiti paralelu između COVID potvrda i obaveze vakcinisanja