Srbija dva dana domaćin skupa u povodu 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih

Srbija zemlja domaćin (Foto Tanjug)

Beograd će u ponedjeljak i utorak biti domaćin samita Pokreta nesvrstanih na kojem je učešće potvrdilo više od 100 izaslanstava, od kojih su mnoga tokom dana već doputovala u srbijansku prijestolnicu i održala niz bilateralnih sastanaka.

Ministar vanjskih poslova Nikola Selaković, koji je i domaćin samita, ocijenio je da je to “jedan od najvećih skupova u Europi, pa i svijetu ove godine, posebno u uvjetima pandemije”.

Beograd i Srbija ugostit će izaslanstva iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 sudionika nazočit će skupu, organiziranom u jednoj od najvećih dvorana Beogradskog velesajma.

Selaković je, u povodu skupa zemalja članica Pokreta nesvrstanih, naglasio da “strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU”, ali da se “Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja – Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih”.

U Beograd je večeras doputovao i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. Rusija se od jula ove godine nalazi u statusu zemlje-promatrača u Pokretu nesvrstanih isto kao i Srbija.

Lavrov će se večeras sastati s predsjednikom Srbije, a poslije razgovora očekuje se zajedničko obraćanje.

“Bilateralni sastanci će trajati sve vrijeme samita. Rusija je od jula ove godine promatrač u Pokretu nesvrstanih kao i Srbija. Dolazak Sergeja Lavrova znači puno jer dodatno ojačava i osnažuje karakter i razinu ovog skupa, poglavito imajući u vidu energetsku krizu koja trenutno potresa svijet”, ocijenio je Selaković za RTS.

On je naglasio kako organizacija ovakvog skupa predstavlja “potvrdu ugleda Srbije, koja ima brzorastuću ekonomiju i neko je s kim svi žele sarađivati”, istaknuvši da će na skupu u Beogradu biti “čak 44 ministra vanjskih poslova iz zemalja diljem svijeta”.

Pokret nesvrstanih danas ima 120 država članica i 17 promatrača, među kojima je i Srbija.

Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u septembru 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom tadašnjeg predsjednik SRFJ Josipa Broza Tita, koji se uz indijskog predsjednika Džavaharlala Nehrua i egipatskog šefa države Gamala Abdel Nasera smatra utemeljiteljem Pokret

Prethodni članakAustrijski kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku
Naredni članakDodik: Sastao bih se s Izetbegovićem i Čovićem, ali bez stranaca