Srbija: Velika izlaznost na predsjedničkim i parlamentarnim izborima

Izbori u Srbiji (Foto Anadolija)

Birališta u Srbiji zatvorena su u nedjelju u 20 sati, nakon što je više od polovine upisanih birača glasalo za predsjednika, parlament, vlast u Beogradu u još 12 lokalnih uprava, a prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 22 sata.

Prema posljednjem presjeku Republičke izborne komisije u 18 sati, na glasanje je izašlo 50,82 posto od oko 6,5 miliona građana s pravom glasa, dok Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSid) procjenjuje da je glasalo 54,6 posto.

Po ocjenama promatrača na temelju uzoraka očekuje se izlaznost od oko 59 posto, što bi bila najveća izlaznost u posljednja četiri izborna ciklusa.

Izvan Srbije pravo glasa imalo je oko 38.000 državljana koji žive u inozemstvu, a Srbi s Kosova su, zbog zabrane prištinskih vlasti da se glasa na teritoriji Kosova, organizirano izašli na birališta u četiri općine na jugu Srbije.

Procjene su da biračko tijelo na Kosovu donosi oko 50.000 do 55.000 glasova.
Predizborne ankete najveće šanse za pobjedu dale su aktuelnom predsjedniku Aleksandru Vučiću, vođi i kandidatu vladajuće Srpske napredne stranke, što bi Vučiću donijelo drugi uzastopni mandat na čelu države, a naprednjacima omogućilo da formiraju vladu i započnu drugo desetljeće na vlasti.

Vučić je uoči izbora izjavio kako bi bio “tužan ako osvoji manje od 60 posto” koliko su mu predviđale izborne ankete.

Na izbore je izašla i koalicija Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani, u okviru koje se za zastupnički mandat bori i vođa Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Tu listu je, pozivom hrvatskoj zajednici u Srbiji da za nju glasa, podržao i službeni Zagreb saopćenjem Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Izborni prag je na posljednjim izborima 2020. godine, koje je opozicija bojkotirala zbog nepoštenih izbornih uvjeta, spušten s pet na tri posto pa je moguće da ulazak u parlament izbori više stranaka i koalicija.

Analitičari su ocijenili da bi, s obzirom na brojne koalicije konzervativne orijentacije, parlament s 250 mjesta mogao dobiti snažno desno krilo.

Prema izvještajima srbijanskih medija, mnoga birališta diljem Srbije nisu zatvorena u 20 sati jer je na glasačkim mjestima u tom trenutku bilo na desetine birača kojima zakon omogućava da glasaju bez obzira na službeni protok predviđenog vremena.

Prethodni članakHašim Smlatić, doktor medicine i nekadašnji rudar u Raši
Naredni članakDŽEVAD JAHIĆ: Kojim su se glavnim pravcima razvijali naši dijalekti?