Srebrenica: Uoči dženaze porodice uče Fatihe, Bošnjaci odbornici protestiraju, defile u Sarajevu

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika te žena. Članovi porodica od jutarnjih sati dolaze u Potočare gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop za još 19 identificiranih žrtava genocida počinjenog u ljeto '95. godine. Bošnjački odbornici ne prisustvuju komemorativnoj sjednici zbog, kako su kazali, nedavno jednostrano usvojene Rezolucije o stradanju Srba u 20. vijeku. U isto vrijeme više stotina motorista krenulo je danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici

Tišina odzvanja halom bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Devetnaest zelenih tabuta sa posmrtnim ostacima ubijenih muškaraca i dječaka u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u mezarju Memorijalnog centra.

Na tabutima su ispisana imena Vejsil, Muhidin, Fikret, Ramiz, Esnaf, Zilha, Muamer, Mehmed, Hajro, Jusuf, Zajim, Asim, Azmir, Nezir, Ibrahim, Jusuf, Salih, Meho i Husein.

Devetnaest zelenih tabuta sa posmrtnim ostacima ubijenih muškaraca i dječaka u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u mezarju Memorijalnog centra. ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )

Ubijeni su dok su pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzle ili Kladnja. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama na različitim lokacijama.

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika te žena.

Komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica počela je bez prisustva odbornika Bošnjaka, koji su odlučili polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, odati počast žrtvama genocida i nevino ubijenim tokom proteklog rata.

Bošnjački odbornici ne prisustvuju komemorativnoj sjednici zbog, kako su kazali, nedavno jednostrano usvojene Rezolucije o stradanju Srba u 20. vijeku.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, kazao je da su godinama unazad kao nekakav minimum lokalnog političkog konsenzusa održavali komemorativnu sjednicu svakog 10. jula, kada se odavala počast svim nevino ubijenim iz proteklog rata.

Bošnjački odbornici ne prisustvuju komemorativnoj sjednici zbog, kako su kazali, nedavno jednostrano usvojene Rezolucije o stradanju Srba u 20. vijeku. ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )

“Nažalost, 2. jula, kada smo imali tematsku sjednicu Skupštine, koja je bila na temu rebalansa budžeta i odluke o izvršenju budžeta, kolege iz srpskih stranaka su na jedan, proceduralno neispravan način, pod tačkom Tekuća pitanja, inicirali rezoluciju o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku. Mi smo u cilju očuvanja dostojanstva naših žrtava napustili tu sjednicu”, pojasnio je Duraković.

Poručio je da kada je riječ o genocidu, ne ulaze u bilo kakve pregovore i kompromise.

“Genocid nije naš politički narativ, genocid je utvrđena činjenica domaćim i međunarodnim presudama. Mi još uvijek nemamo spremnost niti od načelnika Opštine niti od drugih odbornika u Skupštini opštine Srebrenica iz reda srpskog naroda. Za cilj svi imaju da ovaj put institucionalno što više relativiziraju i umanje sutrašnji dan, kada ćemo kopati još 19 žrtava genocida. Nismo to htjeli dozvoliti i smatramo da sa takvim političkim partnerima nemamo šta danas zajedno obilježavati”, kazao je Duraković.

To je, kako je kazao, zajednička odluka kluba Koalicije “Moja adresa Srebrenica” i još jednog odbornika.

“To je ukupno šest Bošnjaka, koliko nas ima u Skupštini. Da bi ispoštovali sebe i naše žrtve, pa i sve nevine žrtve u proteklom ratu u Srebrenici, došli smo u Memorijalni centar, položili cvijeće, proučili Fatihu i tu je sa ljudskog i moralnog aspekta priča za nas završena”, poručio je Duraković.

Smatra da je ohrabrujuće što su Crna Gora i Kosovo donijele rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

“Želimo da vjerujemo da će i ostale zemlje u okruženju, možda Srbija ponajkasnije, ali sigurno jednog dana, shvatiti da se genocid u Srebrenici kao dokazana činjenica ne može negirati. I to upravo i stvara ove političke tenzije i probleme. Naravno, svi ćemo mi živjeti, niko neće otići iz Srebrenice, ali da neko kaže da negator genocida i neko ko je preživio genocid trebaju na isti dan stajati i reći da su sve žrtve iste, pa nisu”, rekao je Duraković.

Odbornik Zulfo Salihović izjavio je da su “ove godine prvi put donijeli odluku u Klubu Bošnjaka Skupštine opštine Srebrenica da konačno presijeku licemjerstvo srpskih predstavnika u Skupštini”.

“Mislim da je ova naša odluka ozbiljna, bili smo primorani da je donesemo, pogotovo nakon zadnje sjednice na kojoj su srpski odbornici jednostrano, preglasavanjem Bošnjaka, usvojili Rezoluciju o stradanju Srba u 20. vijeku i koji su pokušali da nas Bošnjake institucionalno uvuku u negiranje genocida”, pojasnio je Salihović.

Istakao je da su zbog toga došli u Memorijalni centar da iskreno odaju počast žrtavama genocida.

“Meni, kao Bošnjaku i predsjedniku Kluba odbornika ‘Moja adresa Srebrenica’, uopšte nije problem da odam počast i poklonim se i srpskim žrtvama, ali nevinim žrtvama. Ali, da me neko natjera da kao neko ko je preživio genocid odem na Zalazje ili na neko vojničko groblje da odam počast, radije umirem nego da to uradim”, dodao je Salihović.

Članovi porodica žrtava obilaze od jutros mezarje u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, uoči 11. jula, obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Porodice od jutarnjih sati dolaze u Potočare gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop za još 19 identificiranih žrtava genocida počinjenog u ljeto ’95. godine.

Uče Fatihu i stoje nad mezarima najmilijih u dolini bijelih nišana.

Članovi porodica žrtava obilaze mezarje u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, uoči 11. jula, obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Za to vrijeme više stotina motorista krenulo je danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

Među učesnicima Međunarodnog moto maratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, su motoristi iz BiH, zemalja regije i šire.

Motociklisti su krenuli sa Ilidže, a potom su formirali kolone te uz policijsku pratnju i uz “Srebrenički inferno“ napravili defile kroz Sarajevo.

Više stotina motorista krenulo je danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici ( Elman Omic – Anadolu Agency )

Učesnici moto-maratona su se zaustavili pred Spomen-obilježjem ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a nakon toga nastavljaju put prema Memorijalnom centru Potočari.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakBanja Luka: Brački kamen otpada sa spomenika na Šehitlucima
Naredni članakVBNMGZ: Danas cvijet Srebrenice na fontanama u Zagrebu, promocija u Sisku, ultramaratonci stigli u Potočare