Središnji državni ured za obnovu u dva javna postupka planira izgraditi 60 kuća

Ilustracija Pixabay

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje izvijestio je u petak da je proveo postupke dva javna otvaranja ponuda za izgradnju tipskih zidanih kuća, s devet i osam zaprimljenih ponuda, a u oba postupka planirana je izgradnja 60 kuća, po 30 u svakom postupku.

Ured navodi da je zaprimio 490 odluka od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koje su predane u rad operativnim koordinatorima – projektantima koji izrađuju nalaze postojećeg stanja građevinske konstrukcije, ocjene postojećeg stanja i projekte obnove.

Za 160 porodičnih kuća planirana je izrada cjelovite dokumentacije i početak postupaka nabave za izvedbu obnove do kraja februara, saopćio je Ured poručujući da je cjelovita priprema temelj obnove.

Napominje da su pokrenuti postupci javne nabave za izradu projektne dokumentacije konstrukcijske obnove daljnjih 900 porodičnih kuća, čija procijenjena vrijednost iznosi 30.300.000 kuna.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević ističe da je javnom konkursu za izgradnju zamjenskih porodičnih kuća i višestambenih zgrada prethodio izuzetan posao – priprema dokumentacije i projektne dokumentacije dva modela zamjenskih porodičnih kuća – urbane porodične kuće i tradicionalne porodične kuće s tri tlocrtne površine i šest načina gradnje, odnosno šest tehnologija gradnje.

“Na taj smo način izašli u susret građanima koji su stradali u potresu te im omogućili izbor modela i tehnologije gradnje. Izašli smo u susret i našoj industriji koja će moći učestvovati sa svojim tehnologijama gradnje. Mislim da smo zaokružili dobru priču”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Odluke o obnovi konstrukcije višestambenih zgrada

Pokretanje postupaka javne nabave za odabir proizvođača montažnih kuća i izvođača radova za izgradnju zamjenskih tipskih kuća provodi se prema planu Središnjeg državnog ureda.

Ured napominje da je zaprimljeno i 14 odluka o obnovi konstrukcije višestambenih zgrada, koje je izradilo Ministarstvo prostornoga uređenja, od čega devet za zgrade, četiri za stambeno-poslovne zgrade i jedna za stambeno poslovnu zgradu – kulturno dobro.

U skladu s tim pokrenut je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije konstrukcijske obnove 22 višestambene i stambeno-poslovne zgrade, pri čemu procijenjena vrijednost postupaka iznosi 6.150.000 kuna.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i voditelj operativnog centra civilne zaštite Petrinja Damir Pilčik kaže da kroz njihove aktivnosti treba sagledati sve elemente u tri programa: zbrinjavanje stradalog stanovništva, uklanjanje objekata koji neposredno ugrožavaju život i zdravlje ljudi te obnovu.

“Obnova je u ingerenciji Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u kontekstu aktivnosti ureda mi smo ti koji pripremamo, odrađujemo, kolektiramo informacije za sjednice Stožera, te za analizu svega što se odrađuje po pitanju obnove i ostalih aktivnosti vezanih uz funkcije Stožera, kao i prema javnosti”, rekao je Pilčik.

Prethodni članakTreba naći model da se isprave pogreške u popisu stanovništva
Naredni članakRoditelji-odgojitelji podnijeli zahtjev Visokom upravnom sudu