Stjepan Mesić: Jedino rješenje za BiH je građanska država

Stjepan Mesić (Foto Anadolija)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je u razgovoru za Jutarnji list od srijede da je jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu građanska država, ali Zagreb to ne podržava.

Trojica članova posljednjeg Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić iz Hrvatske, Bogić Bogićević iz Bosne i Hercegovine i Vasil Tupurkovski iz Sjeverne Makedonije, ovih dana dovršavaju dokument nazvan Apel za spas BiH, koji planiraju uputiti ključnim instancama unutar i izvan BiH na kojima se odlučuje o toj zemlji, ali će ga namijeniti i “svima kojih se to tiče”, kao i cijeloj javnosti.

Kako je objavio sedmičnik Nacional, Mesić, Bogićević i Tupurkovski u svom Apelu zagovaraju posve suprotno rješenje za BiH od etničkih koncepata Republike Srpske i Hrvatske demokratske zajednice BiH, koje podržavaju vlasti iz Beograda i Zagreba.

Za razliku od takvih politika, koje u nacionalno podijeljenoj zemlji nastoje dodatno osnažiti etnički na račun građanskog načina odlučivanja, inicijatori i autori Apela za spas BiH uvjereni su da je “jedino rješenje za BiH građanska država”.

“Propali su i ovi posljednji pregovori u Neumu i shvatili smo da se nešto mora učiniti. Sadašnja ‘daytonska BiH’ je nefunkcionalna i zato radimo na prijedlogu kako izaći iz sadašnje situacije”, objasnio je Mesić.

Što se tiče Željka Komšića, suprotno stavu Pantovčaka i Banskih dvora, Mesić smatra da njegov izbor predstavlja korak prema građanskoj državi, jer za njega su uz Bošnjake i Hrvate glasali Srbi i pripadnici manjina.

“Oni su glasali za Komšića jer on podržava BiH, bio je pripadnik Armije BiH. Jednostavno, Komšiću se ne može prigovoriti da je bilo gdje bio protiv BiH. Osim toga, u Predsjedništvo BiH ne bira se predstavnik Hrvata, Srba i Bošnjaka. Bira se po jedan član iz hrvatskog korpusa, kao i iz bošnjačkog, odnosno, srpskog, međutim, oni svaki za sebe ne predstavljaju nikoga, nego predstavljaju državu BiH. Nažalost, ta činjenica izgubila se u sadašnjim političkim svađama i ispada da oni predstavljaju Bošnjake, Srbe i Hrvate. Ali to jednostavno nije tačno”, kazao je Mesić u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Robertom Bajrušijem.

Prethodni članakVečernji list: Političare se štiti i prostitutke kažnjava po zakonu iz 1977. godine
Naredni članakNacionalna naknada za starije osobe povećana za 2,6 posto