Što Vučić misli Vulin govori: Podbadanje i poticanje na konflikt, u suštini su politički kukavičluk

Izjava ministra policije Aleksandra Vulina je relikt devedesetih i on poručuje ono što predsjednik Aleksandar Vučić ne želi da izgovori - smatraju sagovornici Danasa.

– Predsjednik Vučić nije čovjek koji zabranjuje, ali tražit ću od njega da se onima koji su glasali za Rezoluciju zabrani ulaz u Srbiju. Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori – piše u Vulinovom saopštenju koje je prenijela agencija Beta.

Sagovornici beogradskog Danasa komentarisali su zahtjev ministra na čelu MUP-a da se ulazak u Srbiju zabrani onima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Predsjednik Nove stranke Aris Movsesijan kaže da mu je retorika koju koristi ministar Vulin poznata iz devedesetih godina prošlog vijeka. Ukazuje da ni tada to nadmeno ponašanje koje dovodi do rušenja mostova preko kojih se već sutra mora preći, nije ništa dobro donijelo.

– U suštini, koga je briga šta Vulin izjavljuje? Problem je kome je uopšte palo na pamet da ga postavi na tako važno mjesto, odakle se njegove riječi toliko čuju. On ionako razumije politiku kao kostimiranu predstavu, jer kako promijeni ministarstvo koje mu je dodijeljeno, tako mijenja kostim u kome se pred kamerama pojavljuje – navodi Movsesijan.

Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta ocjenjuje da Vulin dosta dobro igra ulogu koju je dobio u vlasti, te da mu je konačno pripalo da podbada i rasplamsava konflikte, čeprka po regionalnim emocijama i nacionalizmima ne bi li negdje otvorio prostor za “svesrpskog spasioca”.

– Spasilac se pojavljuje ili kao pobjednik, kao detonator, besani pregovarač, a kad je potrebno i sa “mudrim” rješenjima i umirujućim porukama. Ta uloga, o koju se “mini-star” dugo otimao sa drugima u vladajućoj masi, je most ka pseudo patriotskim glasačima kojima “jevropeanski” predsjednik ne bi mogao baš direktno da se obraća.

Posebno ne tim jezikom koji ovaj čovjek koristi bez imalo uzdržanja. Kostimograf mu je također solidan jer su crne uniforme dosta dobro pokrile svrhu uloge. Uostalom, ono što nismo kao društvo osudili i zabranili uvijek će nam se vraćati u redovnu ponudu kroz razna scenarija i glumce. Njihove uloge jesu prostačke, ali nisu proste i neosmišljene – ističe Voštinić.

Zoran Vuletić, prvi čovjek Građanskog demokratskog foruma, smatra da Vučić ima očito najveći problem sa svojom ratnom prošlošću jer, prema njegovim riječima, kako bismo drugačije tumačili izjave njegovog posilnog i glasnogovornika Vulina koji predlaže da se zabrani svim poslanicima crnogorskog parlamenta koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ulazak u Srbiju.

– Oni time brane svoju politiku iz devedesetih godina koja je i dovela do takvih stravičnih epiloga o kojima govori današnja Rezolucija u Crnoj Gori ili rezolucija u srpskom parlamentu iz 2010. godine, kada naš parlament nije imao snage da upotrijebi i formulaciju genocid kako je presudio sud u Hagu. Moram da kažem da od Vulina i Vučića nisam ni očekivao ništa drugo.

Vučić će na kraju svoje karijere biti zapamćen kao politička kukavica svjesna problema u kojima je Srbija i vremena u kojem živimo, a sa konstantno ubjedljivom podrškom naroda u periodu od deset godina na svim izborima, očajnim rezultatima, neriješenim krucijalnim problemima društva i porastom ksenofobije. Rezultati njegove politike će biti njegova noćna mora.

Mnogo me više zabrinjava muk dijela opozicije oko bivšeg SZS-a na ovu temu koji ima podršku svih medija, a koji su predstavljeni kao glavna alternativa Vučiću. Nama je potrebna politička promjena, a ne personalna koja se šutnjom – dodaje Vuletić.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore usvojila je u četvrtak Rezoluciju o Srebrenici, dok je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smijenjen na prijedlog predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici.