Sutra se obilježava 18 godina od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar u Srebrenici

Obilježavanje 18. godišnjice zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica, bit će održano u ponedjeljak, 20. septembra, od 11 sati.

Nakon simboličnog programa obilježavanja, predviđeno je otvaranje izložbe Memorijalnog centra Srebrenica pod nazivom “Koracima onih koji (ni)su prešli”, koje će biti upriličeno u prostoru bivše fabrike akumulatora.

Iz Memorijalnog centra je saopćeno da je izložba rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine, kao i skloništima u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu VRS-a.

Izložba se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. Kroz izložbu su na jedan poseban način prikazane patnje i borba za život onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

Ovo je prvi put da se na jedan ovakav način i s ovoliko materijala prikazuje put nemoćnih ljudi u želji da prežive i domognu se slobodne teritorije.

Izložba je najvećim dijelom podržana od Ambasade Velike Britanije u BiH u okviru projekta “Istina, dijalog, budućnost”.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica je saopćeno da su brojni zvaničnici i predstavnici organizacija već potvrdili dolazak na otvaranje.

Prethodni članakŠefik Džaferović: Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća
Naredni članakKopenhagen na vrhu liste najsigurnijih gradova svijeta