Suverenisti osuđuju Pupovca i Plenkovića u vezi tzv. Dana RS-a

Milorad Pupovac (Foto Hina)

Hrvatski suverenisti osudili su u ponedjeljak prisustvo predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na proslavi tzv. Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, a još žalosnijim ocjenjuju izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je pokušao opravdati taj Pupovčev postupak.

“Najoštrije osuđujemo prisustvo Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, na proslavi tzv. Dana RS. Nepojmljivo je da glavni koalicioni partner premijera Plenkovića i HDZ-a prisustvuje nečemu što niko na svijetu ne priznaje kao zasebnu državu, a što je i Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim”, poručuju u saopćenju Suverenisti.

Još su žalosnije današnje izjave premijera Plenkovića, koji pokušava opravdati prisustvo Pupovca u Banjoj Luci, govoreći da je bio u svojstvu predstavnika Srpskog narodnog vijeća, ističu u saopćenju.

Suverenisti kažu kako je neshvatljivo da Plenković i HDZ dozvoljavaju da ih Pupovac “malo-malo ‘vuče za nos'”.

Pupovac je prije mjesec u Hrvatskom saboru, prijeteći generalu Željku Sačiću, izjavio da je tokom “Oluje” izvršeno etničko čišćenje, a sada se pojavljuje na prazniku RS, koja je nastala na etničkom čišćenju, ističe se u saopćenju.

Žalosno da žalosnije ne može biti, no njegovo prisustvo samo potvrđuje lijevoliberalnu, građansku politiku koju provodi vladajuća koalicija, navodi predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliiček.