Sve spremno za rekonstrukciju katedrale Notre-Dame u Parizu

Čuvena građevina Notre-Dame oštećena je u požaru 15. aprila 2019. godine na ostrvu Ile de la Cite, koji se nalazi na rijeci Seni u centru grada. Vatra se proširila na krovnu konstrukciju, a zatim je zahvatila velike dijelove srednjovjekovne katedrale

Notre-Dame u plamenu

Rekonstrukcija pariške katedrale Notre-Dame, koja je teško oštećena u požaru 2019. godine, konačno je spremna za početak nakon dvije godine čišćenja dijelova katedrale.

Tenderski proces je sada počeo, što znači da obnova može početi ove zime, objavila je javna kompanija za rekonstrukciju u subotu u Parizu, prenosi dpa.

Cilj je da se 2024. ponovo otvore vrata Notre-Dame. Da bi se ispoštovali rokovi, već je srušeno 1.000 hrastova potrebnih za obnovu tornja i presjeka. Osim toga, već su izabrani stručnjaci zaduženi za restauraciju demontiranih velikih orgulja u katedrali.

Čuvena građevina Notre-Dame oštećena je u požaru 15. aprila 2019. godine na ostrvu Ile de la Cite, koji se nalazi na rijeci Seni u centru grada. Vatra se proširila na krovnu konstrukciju, a zatim je zahvatila velike dijelove srednjovjekovne katedrale.

Uzrok požara još nije u potpunosti razjašnjen.

Prethodni članakVečernji list piše: Nedostaje popisivača, najkritičnije u priobalnim županijama
Naredni članakŠefik Džaferović: Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća