Svjetska banka daje tri milijarde za pomoć Ukrajini

Zgrada Svjetske banke

Svjetska banka objavila je u utorak da priprema tri milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini, od čega bi najmanje 350 miliona moglo biti pušteno ove sedmice.

“Pripremamo paket potpore od tri milijarde dolara u nadolazećim mjesecima, počevši s brzom isplatom od najmanje 350 miliona dolara koji će biti dostavljen Upravnom odboru na odobrenje ove sedmice”, objavila je Svjetska banka u zajedničkom saopćenju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nakon ove isplate slijedi 200 miliona dolara “za zdravstvo i obrazovanje”, dodala je.

“Duboko smo šokirani i ožalošćeni razornim ljudskim i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini”, istakle su Svjetska banka i MMF koji namjeravaju “hitno” povećati svoju pomoć Kijevu.

“Ljudi se ubijaju, ranjavaju i prisiljavaju na bijeg, a nanosi se ogromna šteta fizičkoj infrastrukturi zemlje. Stojimo uz narod Ukrajine kroz ove užasne događaje”, dodale su ove dvije institucije.

Svjetska banka je precizirala da će njen paket pomoći uključivati ​​”mobilizaciju finansiranja od nekoliko razvojnih partnera”.

Sa svoje strane, MMF naglašava da će koristiti “svoj instrument brzog finansiranja” koji bi njegov upravni odbor mogao ispitati “od sljedeće sedmice”.

Fond također podsjeća da će 2,2 milijarde dolara već biti dostupno “do kraja juna” u okviru drugog instrumenta pod nazivom “stand-by aranžman”.

Ovaj se sporazum koristi za “brzo reagiranje na potrebe zemalja za vanjskim finansiranjem i za potporu politikama koje su namijenjene izlasku iz kriznih situacija”.

Prethodni članakRuske snage ušle u Harkiv
Naredni članakSchwarz-Schilling i Inzko: BiH je u opasnosti, EU i NATO moraju hitno reagirati