Svjetski dan borbe protiv raka: Maligne bolesti drugi uzrok smrti

Ilustracija Pixabay

Maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, prema podacima iz 2019. godine od raka je oboljelo više od 25.000 osoba, a umrlo gotovo 13.500, navodi u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka.

Hrvatska je na drugom mjestu po smrtnosti od zloćudnih bolesti u Evropskoj uniji, a kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok smrti, uzrokuje preko 40 posto svih smrti u toj dobi.

Najčešća sijela raka kod muškaraca su prostata, pluća i kolorektum (debelo i završno crijevo), a kod žena dojka, kolorektum i vrat maternice.

Hrvatska je prije godinu donijela Nacionalni strateški okvir protiv raka, a udruženja pacijenata nedavno su pokrenule kampanju “Vrijeme je” čiji je cilj okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sistema te ih potaknuti na provedbu tog dokumenta kako bi se poboljšali prevencija, dijagnostika i liječenje raka.

Rak je jedan od vodećih globalnih javnozdravstvenih problema i predstavlja ogroman zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta. Prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u 2020. godini u svijetu je dosegao 19,3 miliona, dok je broj umrlih od raka porastao na deset milijuna.

Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se pod sloganom ukidanja nejednakosti u pristupu skrbi, što je uzrokovano mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskim statusom, dobi i ostalim obilježjima.

Nejednakost u pristupu skrbi prisutna je gotovo svugdje, kako u zemljama s visokim tako i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Prethodni članakHZZO: Dvostruko više prijava pacijenata zbog nedostupnosti ljekara
Naredni članakUtemeljitelji HDZ-a BiH: Ako ne bude promjene, vratiti se na političke pozicije iz 1994. godine