Talibani najavili da iduće sedmice otvaraju srednje škole za djevojke

Afganistansko vodstvo (Foto Anadolija)

Talibani će dopustiti djevojkama u Afganistanu povratak u srednje škole od iduće sedmice, objavio je u četvrtak dužnosnik Ministarstva obrazovanja nakon mjeseca neizvjesnosti hoće li djevojkama i ženama biti dopušten pristup obrazovanju.

“Sve škole bit će otvorene za dječake i djevojčice”, rekao je Aziz Ahmad Rayan, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja za Reuters.

“Ali za djevojke bit će neki uvjeti”, rekao je pa će tako učenice biti podučavane odvojeno od muških kolega i njihovo nastavno osoblje bit će samo žene.

U nekim ruralnim područjima gdje nedostaje ženskog obrazovnog kadra bit će dopušteno da djevojke podučavaju stariji muški učitelji.

Dopuštenje pristupa obrazovanju za djevojčice i žene jedan je od ključnih zahtjeva međunarodne zajednice talibanima otkako je taj pokret krajem augusta svrgnuo prozapadnu vladu.

Kada su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine, talibani su zabranili ženama pristup obrazovanju i zapošljavanju.

Otkako su ponovno stupili na vlast osvojivši munjevitim ratom Afganistan uporedo s povlačenjem međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a, talibani su omogućili obrazovanje muškoj populaciji.

Heather Barr, saradnica nevladinog udruženja Human Rights Watch, pozvala je međunarodnu zajednicu na oprez.

“Donatori su se usredotočili na srednje škole za djevojke – mnogobrojni donatori rekli su mi da je to pitanje za njih presudno važno”, rekla je.

Ponovno otvaranje škola ne znači nužno da će prava žena i djevojčica biti zaštićena, upozorava Barr.